Egyre többen nyitnak állami támogatott számlát

Világgazdaság2015. április 27. 10:04

Minden második kisbabának megnyitották az idén a Start-számlát a kincstárnál. Az állami intézmény már 77 ezer számlát kezel, ezeken 14,6 milliárd forint van. A szülők havonta 6 ezer forint körüli összeget fizetnek be - írja a Világgazdaság.

Március végéig csaknem 11 ezer Start-értékpapírszámlát nyitottak a gyerekeknek a szülők vagy más hozzátartozók. Gyakorlatilag minden második babának a szülei élnek a lehetőséggel, hogy az államtól kapott 42,5 ezer forintos induló összeget egy külön számlán gyarapítsák tovább. Ha az év hátralévő részében is hasonló ütemben folytatódik a számlák nyitása, megdőlhet a 2011-ben felállított 41 ezres rekord.

2012 októberétől már a 2006 előtt született gyerekek számára is elérhetővé vált az öngondoskodás e formája. Két és fél év alatt kevesebb mint 6800 nagyobb gyereknek nyitottak Start-számlát, holott újszülötteknél ennyi számlát körülbelül két hónap alatt nyitnak meg.

Pedig nem csak a kisbabáknak, de a nagyobb gyerekeknek is jár az állami támogatás, ami a befizetett összeg 10 százaléka, de - alapesetben legalábbis - évente legfeljebb 6 ezer forint lehet.

 

Címkék:
megtakarítás, babakötvény,