Orbán: így kell kártalanítani a Quaestor-károsultakat

Pénzcentrum/Portfolio2015. április 10. 12:05

Orbán Viktor ma reggel arról beszélt, hogy kibővítenék a Befektető-védelmi Alap kártalanítási korlátait 100 ezer euróig, így a Quaestor károsultjai több pénzt kaphatnának az alapból. A miniszterelnök szerint a törvény nem támogatható a pénzügyi intézmények támogatása nélkül.

Orbán Viktor a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában azt mondta, hogy Rogán Antal Fidesz frakcióvezető ma nyújtja be a Quaestor-károsultak csaknem teljes kártalanítását lehetővé tevő javaslatát, hiszen a 6 milliós Beva-kártalanítási határ 22 ezer embernek segítene.

A javaslat egyébként 100 ezer euróig terjedő kártalanítást tenne lehetővé. Ez ugyanis további bő 9 ezer embernek segítene és csak 73 ember maradna ki ebből a megemelt kártalanításból.


Arról, hogy csak 73 embernek lehet 100 ezer euró feletti Quaestor-befektetése és így kimaradhat a kártalanításból, Lázár János és Giro-Szász András tegnap délutáni sajtótájékoztatóján már elhangzott. Orbán viszont hozzátette azt is, hogy ez a 100 ezer euróra emelendő kártalanítás plusz befizetést tenne szükségszerűvé a pénzügyi szereplők számára, de közben él a februárban az EBRD-vel és az Erste Bankkal kötött megállapodás is, amely szerint "semmilyen befizetést nem lehet kérni egyeztetés nélkül".

A miniszterelnök szavai szerint tehát Rogán törvényjavaslata megjelenésével párhuzamosan Varga Mihály nemzetgazdasági minisztert arra kérte, hogy sürgősen üljön le a bankokkal egyeztetni, mert "csak akkor tudjuk támogatni Rogán Antal javaslatát, ha az elfogadható a pénzügyi élet szereplői számára is".

 

Címkék:
Orbán, megtakarítás, quaestor,