A Quaestor károk 40 százalékát fizetheti az OTP

Napi.hu2015. április 2. 10:15

Mivel a tisztességesen működő befektetési szolgáltatók semmilyen módon nem tudják befolyásolni a többi ilyen szolgáltató működését,"mindenképpen indokolatlan", hogy a szektor többi szereplője fizesse meg a hiányt - mondta Csányi Sándor az OTP Bank elnök-vezérigazgatója szerdán az RTL II Magyarul Balóval című műsorában.

Csányi Sándor arra a felvetésre beszélt erről, hogy az OTP-t is hátrányosan érintheti, ha a Befektető-védelmi Alap (BEVA) úgy dönt, hogy a BEVA-tagoknak kell kifizetniük a kötvényeket.

Ennek van egy jogi vetülete, vagyis hogy azok a kötvények, amelyeket nem szabályosan bocsátottak ki, azok kötvények-e, és vonatkozik-e rájuk a BEVA biztosítása.

Az OTP álláspontja az, hogy a szabályosan kibocsátott kötvények nem biztosítottak, hiszen a kibocsátók kockázatára nem terjed ki a BEVA-biztosítás. "Ahol nem lehet tisztán látni", az az, hogy a Quaestor esetében sokkal több kötvényt adtak el az ügyfeleknek, mint amit legálisan ki tudtak volna bocsátani, és ezek egy - egyelőre nem tudni mekkora - részére nincs fedezet.

Amit végül ki kell fizetni, annak 40 százalékát sajnos az OTP-nek kell állnia

- mondta Csányi Sándor.

Mindenképpen indokolatlan, hogy a szektor több szereplője fizesse meg a hiányt, mert a befektetési szolgáltatók tevékenysége központilag szabályozott és ellenőrzött, "fizetjük a felügyeleti díjat, a biztosítási díjat a Befektető-védelmi Alapnak", de semmilyen módon nem tudják befolyásolni a többi befektetési szolgáltató működését.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A magyar pénzügyi rendszer 2008 óta több válságon is keresztülment, a brókerbotrányok sem a mai időkből erednek, hanem több évvel ezelőttre vezethetők vissza. A hólabda elgurult valamikor, keletkezett egy hiány, amit abban a percben nem kezeltek, és később a hólabda-effektus kapcsán egy nagy hiány keletkezett, ami mára pukkant ki, most került felszínre

- tette hozzá a bankvezér.

 

Címkék:
megtakarítás, csányi, quaestor,