Sorban állnak a magyar háziasszonyok: ez az új kedvenc

Pénzcentrum2015. március 17. 10:46

A lakossági államkötvények egyre népszerűbbek a magyar családok körében. A most megjelent kedvező kamatozású kötvények mellett a brókerbotrányok miatti bizalomvesztés is kedvez az Államkincstárnak, hiszen biztonságos befektetést kínálnak, akár magasabb hozam mellett.

Örömteli, hogy egyre inkább a belföldi megtakarítások finanszírozzák az államadósságot

 - mondta Varga Mihály Nemzetgazdasági miniszter. Közel 2500 milliárd forintnyi lakossági állampapír található a lakosságnál.

Amikor alacsony az infláció, akkor a BMÁK, amikor viszont magas, a PMÁK a népszerűbb

 - tette hozzá a miniszter. Mind a két állampapír illeszkedik a TBSZ megtakarítási időszakához. Az új PMÁK egyébként február 11. óta elérhető, ami a korábbiakhoz képest magasabb, akár 4 százalékos kamatprémiumot is biztosíthat. A miniszter egyébként többször kihangsúlyozta, hogy jelenleg az egyik legmegbízhatóbb megtakarítási forma a lakossági államkötvény.

Mi az a BMÁK és PMÁK?

A Bónusz Magyar Államkötvény (BMÁK) és a Prémium Magyar Államkötvény (PMÁK) egyaránt valamilyen mutatóhoz van kötve, ezekhez képest nyújtanak ezek az állampapírok bónuszt, illetve prémiumot.

A PMÁK alapja az infláció, ehhez képest nyújt prémiumot a papír, ez a most kiadott sorozat esetében már akár 4 százalék is lehet. A BMÁK viszont a 12 hónapos diszkontkincstárjegy hozama felett fizet egy előre meghatározott bónuszt. Lényeges, hogy míg a PMÁK 3 és 5 éves futamidőre érhető el, addig a BMÁK 4, 6 és 10 évre is vásárolható.


Magyarországon ma a legolcsóbb számlavezetési forma a Magyar Államkincstárnál (MÁK) nyitott számlák

- mondta Barcza György, az Államadósság Kezelő Központ vezérigazgatója. Emellett az állampapír kamatai mentesülnek az EHO fizetés alól, ráadásul, ha TBSZ számlán veszünk állampapírokat, akkor öt év után már adómentesen juthatunk a befektetéseinkhez.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A brókerbotrányok miatt megnőtt a kereslet az állampapírok iránt

-tette hozzá Barcza. Természetesen ezek az ügyek még nem zárultak le, és azt, hogy mennyire volt ez kedvező a MÁK-nak, csak a folyamatok lezárulása után lehet megmondani.

A Babakötvény területén is fejlődés figyelhető meg, minden második háztartásban nyitnak a szülők Start-értékpapírszámlát, míg korábban mindössze a letéti számlák 20 százalékát alakították a családok értékpapírszámlává.

 

Címkék:
megtakarítás, állampapír, pmák, bmák,