Akár 120 milliárd forint összértékű betétet is zárolhat az MNB

Pénzcentrum2015. február 24. 16:01

Ma délelőtt jegybanki biztosok vették át a Buda-Cash Brókerház irányítását és ezzel együtt négy magyar bankhoz is felügyeleti biztosokat rendeltek ki. Az ügyfelek egyelőre csak egymillió forint betétet vehetnek fel az érintett pénzintézetektől.

Egyenként legfeljebb 1 millió forintnyi betétet vehetnek fel az ügyfelek attól a négy banktól, ahova a Buda-Cash Brókerházhoz hasonlóan február 24-től felügyeleti biztosokat rendelt ki az MNB. A Buda-Cash tulajdonosi körének érdekeltségébe tartozó DRB Bankcsoporthoz az alábbi bankok tartoznak:

  • BRB BUDA Regionális Bank
  • DRB Dél-Dunántúli Regionális Bank
  • Dél-Dunántúli Takarék Bank
  • ÉRB Észak-magyarországi Regionális Bank

A négy regionális intézmény összesített betétállomány 2013 végén 120,4 milliárd forint volt. Arról egyelőre nincs információ, hogy a bankoknál valami szabálytalanul működött volna, de a botrányba keveredett Buda-Cash ügye alapján a tulajdonosi átfedések miatt erre is gyanakodhatunk.

A felügyeleti biztosok átvették a hitelintézetek irányítását az igazgatóságtól, és a jegybank ügyfelenként egy millió forintban korlátozta a hitelintézetek által az ideiglenes intézkedés időtartalma alatt kifizethető betétek és más visszafizetendő források maximális összegét.

Ezen összeghatáron belül - ha igénylik - nemcsak a lakossági, de az egyéb ügyfelek is hozzájuthatnak követeléseikhez.

Az MNB jelenleg átfogó vizsgálatot folytat a hitelintézeteknél. Az állami tulajdonú Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Nkft. által delegált felügyeleti biztosok kirendelése, illetve az egyéb korlátozó intézkedések a vizsgálatot lezáró határozatok meghozataláig, de legfeljebb egy évre, a betétek és más források visszafizetésének korlátozása maximum 90 napig marad érvényben. A DRB Bankcsoport sem mérete, sem tevékenysége alapján nem jelent kockázatot a magyar pénzügyi rendszerre

- közölte a jegybank.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

 

Címkék:
betét, bank, megtakarítás, bróker, buda cash botrány,