Ő a világ leglúzerebb bankkártyás bűnözője, egyenesen Borsodból

Pénzcentrum2015. február 20. 11:02

Valószínűleg minden idők legszerencsétlenebb bankkártyás bűnözőjét kapcsolták le Borsodban. Mondjuk a kártya birtokosa is hatalmasat hibázott.

Vádemelési javaslattal élt a rendőrség egy férfival szemben, aki egy Kazincbarcikán talált pénztárcában lévő bankkártyáról pénzt akart felvenni.

A 48 éves V. Zsolt tavaly novemberben Kazincbarcikán talált egy elhagyott pénztárcát a benne lévő készpénzzel és bankkártyával.

A férfi rálelt a kártyához tartozó PIN-kódra is, aminek felhasználásával több alkalommal is megpróbált pénzt felvenni, de rendre kudarcot vallott.

Megvolt a kártya, megvolt a PIN-kód, miért nem sikerült?

Mint azt a Pénzcentrum a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányságtól megtudta, V. Zsoltnak egyszerűen azért nem sikerült pénzt felvennie a kártyával, mert

nem volt pénz a bankszámlán.

Vagyis hiába volt nála a PIN-kód és a bankkártya is, V. Zsolt egyszerűen nem tudott mit ellopni.

A bankkártya birtokosának tulajdonképpen ez volt a szerencséje: bár óriási hibát követett el azzal, hogy a pénztárcájában, közvetlenül kártyája mellett tartotta PIN-kódját, mégsem lopták meg.

Nem is gondolnánk, milyen gyakori

A rendőrségi hírekben hetente találkozunk olyan esetekkel, amikor illetéktelenek ellopott, elhagyott bankkártyákkal sikeresen vettek fel pénzt. Bankkártyabiztonsággal foglalkozó szakértők szerint ezen esetek 99 százaléka úgy történhet meg, hogy az áldozat a kártyájára írva, vagy a pénztárcájában, táskájában tartja PIN-kódját, esetleg a legkézenfekvőbb megoldást - az 1234-kódot - használja.

Szinte mindig mi vagyunk a hibásak

A bankkártyabiztonsággal foglalkozó szakértők még mindig rengeteg ilyen esettel találkoznak: ha sikeres a készpénzfelvétel, az szinte mindig

első próbálkozásra sikeres,

azaz a bűnöző egyből tudja a kódot. Bár az áldozatok gyakran ennek ellenkezőjét állítják, az esetek túlnyomó többségében egyértelmű, hogy táskájukban, pénztárcájukban tartották PIN-kódjukat, esetleg magára a bankkártyára írták fel azt.

Ha ellopták a kártyánkat, akkor érdemes a lehető leggyorsabban letiltani, ugyanis törvényi előírás szerint a letiltás pillanatáig okozott károkért 45 ezer forintig az ügyfél felel. Ez alól a szabály alól is van kivétel: ha a kártyát annak fizikai jelenléte és/vagy a kártyabirtokos azonosítása nélkül használták (például a kártyabirtokos tudta nélkül a kártya adatait lemásolták), a kár teljes mértékéig a bank felel. Azonban ebben az esetben is megvan a kártyabirtokos kárenyhítési kötelezettsége, tehát ha tudomására jut a visszaélés ténye, akkor köteles a kártyáját azonnal letiltani, illetve minden olyan feladatot elvégezni, amely enyhíti a kár mértékét.

A bejelentés után elméletileg már a banké a felelősség - elméletileg. Ugyanis számos olyan kitétel van, amit ha nem tartottunk be, akkor a kártyával ellopott (ATM-ből felvett, levásárolt) pénzünkből semmit nem fogunk látni, ezen felül pedig az igen borsos (akár 15-20 ezer forintos) kártyatiltási- és pótlási díjat is meg kell majd fizetnünk. A dombornyomott kártya tiltásának díja magasabb, mivel ezek a típusú kártyák azonnal felkerülnek egy nemzetközi tiltólistára is, amiért a bank jelentős díjat fizet a kártyatársaságoknak. Vannak olyan bankok, amelyek csak egy részét számítják fel ennek a díjnak.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Visszakaphatják ilyenkor az áldozatok a pénzt?

Kevesen tudják, hogy ilyen esetekben (amikor az ellopott kártya PIN kódját használva tudják megkopasztani a bankszámlánkat)

a bank várhatóan nem fogja megtéríteni a kárunkat.

Így nemcsak az igen borsos, akár 15-20 ezer forintos kártyaletiltási-és pótlási díjat kell majd megfizetnünk, hanem bizony a veszteségek is minket terhelnek.

A bankok általános szerződési feltételeiben ugyanis külön kikötik, hogy a kártyabirtokos gondatlan magatartása következtében bekövetkező visszaélésekért nem viselik a felelősséget. Ilyen lehet például, amikor

  • a felírt PIN kódot a kártyával egy helyen tartjuk a pénztárcánkban
  • a kártyára írjuk fel a PIN kódot
  • személyes adatokból (születési dátum) kikövetkeztethető a kód
  • vagy esetleg könnyen kitalálható (1234, 1111)

Ilyenkor igen kicsi a valószínűsége, hogy a pénzünkből bármennyit is viszontlássunk. Ezenfelül arra is érdemes odafigyelni, hogy például a sorban mögöttünk állók fizetéskor ne tudják lelesni, hogy mely gombokat nyomjuk meg a bolti terminálon vagy az ATM-en.

Ha bebizonyosodik, hogy harmadik félnek kiadtuk bármely azonosítónkat (PIN kód, kártyaszám, lejárati dátum), akkor szintén nem fog fizetni a bank.

Az sem jó, ha nagyon egyszerű

Egy korábbi kutatás szerint a világszerte leggyakrabban használt PIN még mindig az 1234 - így valószínűleg sok bűnöző egyből ezzel próbálkozik. A legtöbbször használt kódok között ott vannak még az ismétlődő számjegyek (1111, 2222), a 19-cel kezdődő számok (születési évek), valamint a telefon/ATM-billentyűzeteken például egymás alatt/felett lévő számok (2580). Sorrendben az első 10 leggyakoribb PIN kód: 1234, 1111, 0000, 1212, 7777, 1004, 2000, 4444, 2222, 6969.

A 2012-es felmérés szerint

a világ legritkábban használt PIN-kódja a 8068.

Címkék:
bankkártya, megtakarítás,