Nem akarsz adót fizetni? Ezzel megúszhatod

Pénzcentrum2014. december 8. 06:00

A kamatadó és az egészségügyi hozzájárulás bevezetésével a megtakarításaink hozamának közel negyedét be kell fizetnünk az államnak. Vannak azonban olyan kivételes banki termékek, amikkel megúszhatjuk ezeket a terheket, viszont ezért cserébe hosszú távra kell félretenni a pénzünket. Megmutatjuk, hogy melyik az a szabadon felhasználható megtakarítás, ami teljes kamatadó és EHO mentességet biztosít.

Akár rendszeres megtakarítást szeretnénk indítani, akár egyszeri nagyobb összeghez jutunk hozzá a pénzünk biztonságos elhelyezésére kiváló lehetőséget nyújt a Tartós Befektetési Szerződés (TBSZ), ugyanis egyszerre többféle befektetési formát is tarthatunk a számlánkon, amely ráadásul a feltételek teljesítése mellet adó- és járulékmentességet is biztosít.

Milyen adókat úszhatunk meg a TBSZ-szel?

A TBSZ nyitásával elsősorban a kamatadó és az egészségi hozzájárulás (EHO) fizetését úszhatjuk meg, de ennek természetesen vannak feltételei, a számla ugyanis nem azonnal adja a kedvezményeket.

A számlanyitás első éve (naptári év) az úgynevezett felhalmozási időszak, amikor a számlára befizetünk pénzt és azt befektetjük igényünk szerint. A naptári év lezárulta után jön a lekötési időszak, ami három plusz két évig tart. Ha későbbi évben, években is befizetnénk a számlánkra, akkor minden évben új számlát kell nyitnunk, amelynek a felhalmozási időszaka újraindul.

Loading...

Lényeges, hogy a lekötés azt jelenti, hogy az első 3 évben a pénzünket nem tudjuk felvenni adó- és járulékmentesen a számláról, viszont a befektetéseinket váltogathatjuk, vagyis az államkötvények helyett vehetünk befektetési alapokat, vagy akár részvényeket is, míg a betéti típusú TBSZ-eknél különféle futamidejű és kamatozású betétek között választhatunk. A pénzünkhöz először három év után juthatunk hozzá úgy, hogy kedvezményt kapunk, ekkor ugyanis lehetőség van a pénz egy részének vagy egészének felvételére. Három év után már nem kell megfizetni a hat százalékos EHO-t és a kamatadó mértéke is lecsökken 16 százalékról 10 százalékra.

Az igazán jelentős kedvezményt viszont akkor kaphatjuk meg, ha öt évet várunk, ugyanis ekkor már az EHO mentesség mellett kamatadó-mentességet is kapunk. Amire érdemes figyelni, hogy a második évben nyitott újabb számlára tett befizetések csak egy évvel elcsúsztatva lesznek tehermentesek, míg a két évvel későbbi, következő TBSZ-be tett megtakarítások adó- és járulékmentessége két évvel csúszik.

Kinek érdemes TBSZ-t nyitnia?

Két fajta TBSZ található meg a pénzintézetek kínálatában:

  • A Betéti számla
  • Az értékpapírszámla

A betéti számlán alapvetően bankbetétekbe tehetjük a befizetett összegeket, amelyek így kamatoznak, és a három vagy öt év végén adó- és járulékmentesen felvehetőek. A jelenlegi alacsony kamatszintek miatt azonban ügyelni kell arra, hogy jól válasszunk és aztán mindig a megfelelő betétbe kössünk le, hogy valóban megérje betétben tartani a pénzt, a megtakarítás hozamának persze itt is kedvez a hosszútávon érvényesülő adó- és járulékkedvezmény. A három éven belüli pénzkivétel esetén pedig ugyanazokat a közterheket kell kifizetni, mintha szimpla bankbetétekben kamatoztattuk volna addig a pénzünket.

A másik lehetőség, hogy az értékpapírszámlát választjuk, ami még nagyobb szabadságot nyújt. Ugyan erről a számláról nem tudunk betétet lekötni (és a két számlatípus között nincs átjárhatóság sem), viszont széles befektetési lehetőségek közül választhatunk.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A bankbetét egyik legjobb alternatívája lehet a pénzpiaci befektetési alap, amely hasonló kockázatot és hozamot ad, mint a betétek. A TBSZ-en az állampapírok megvásárlására is van mód, igaz, hogy némelyik ilyen, az államot finanszírozó papír eleve EHO mentességet nyújt, mégis, ha hosszú távban gondolkodunk, akkor itt a 16 százalékos kamatadót sem kell kifizetnünk. A TBSZ igazi vonzereje sokak számára azonban a tartós számlákhoz fejlesztett, kimondottan ahhoz igazított banki kötvényekben, jelzáloglevelekben rejlik, amelyek a futamidő és a kamatfizetések gyakoriságában is sokszor igazodnak a TBSZ-hez. Vannak olyan értékpapírok, amelyek csak a lejáratkor fizetnek kamatot, így nem kell a rendszeres (negyedéves, éves) kamatfizetések után az újrabefektetésekről intézkedni.

Az elmúlt években bevezetett lakossági államkötvények, Prémium Magyar Államkötvény (PMÁK) és a Bónusz Magyar Államkötvény (BMÁK) futamideje ráadásul úgy lett megállapítva, hogy a TBSZ futamidejéhez igazodik. A PMÁK-ot 3 és 5 éves futamidővel, míg a BMÁK-ot 4, 6 és 10 éves futamidő mellett vásárolhatjuk meg.

A befektetési alapok vagy részvények iránt érdeklődő befektetőknek is érdemes a TBSZ-t választani, ha legalább három éves távban gondolkodnak, hiszen ezeknél jóval nagyobb kedvezményeket kapunk, hiszen nem csak a kamatadót, hanem az EHO-t is megspóroljuk.

Annak éri meg tehát ilyen számlát nyitnia, aki legalább három éves megtakarítási időben gondolkodik, de aki még nem teljesen biztos abban, hogy legalább 3 évig valóban nélkülözni tudja e megtakarítását, annak is érdemes lehet, hiszen az adóelőny és az ehómentesség lehetőségén kívül, egy normál értékpapírszámlához, takarékszámlához képest nem veszít semmit.

Vannak olyan termékek a piacon, amelyek fix, magas hozammal kecsegtetnek, akár hasonló időtávon, azonban a TBSZ nagy előnye, hogy sok állami támogatott termékkel szemben szabad felhasználású. Aki tehát nem a gyermekének szeretne félretenni Start-számlán, nem lakásra spórolna lakástakarékpénztárban, és nem is a nyugdíjára elő-takarékoskodna (NYESZ, ÖNYP, Nyugdíjbiztosítás) annak a TBSZ kiváló megtakarítási lehetőséget nyújt.

Természetesen ezúttal is várjuk olvasóink kérdéseit, amelyeket pénteken az FHB Bank szakértői válaszolnak meg. Címünk: penzcentrum@penzcentrum.hu.

 

Címkék:
betét, tbsz, megtakarítás, start értékpapírszámla,