Ez komoly? Ennyi kisgyerek rohangál már bankkártyával?

Pénzcentrum2014. november 26. 11:00

Nemcsak a szülők, hanem a bankok véleménye is megoszlik arról, hogy szükséges-e egy 6-7 éves kisgyereknek bankkártya. Vajon tényleg a takarékoskodás és a tudatos pénzügyi gondolkodás felé terelhetjük így a legkisebbeket, vagy felelőtlen és veszélyes ilyen korban bankkártyát adni a kezükbe?

Habár a szülői gondoskodás jegyében egyre többen nyitnak gyermeküknek bankszámlát vagy éppen Start-számlát, a kicsiknek szánt bankkártyákról viszont már jobban megoszlanak a vélemények. A bankoknak is eltérőek a tapasztalataik: van, ahol érdeklődés hiányában megszüntették az egészen fiataloknak szóló termékeket, míg máshol népszerűnek bizonyul. De miért lehet jó, ha már az alsós gyermekek is bankkártyával járnak iskolába, és biztonságos-e egyáltalán?

Több mint tízezer kártya kicsiknek

Az OTP-nél már egészen kisiskolás kortól lehet Junior Számlát és hozzá Junior Start kártyát igényelni.

A 7-14 éves gyermekek részére a Junior Start kártyát a pénzügyi kultúra fejlesztésére, annak előmozdítására vezette be a Bank. Az OTP Bank célja, hogy a gyermekekkel már fiatal korban megismertesse, megkedveltesse a bankszámla és bankkártya használatát, valamint a takarékoskodás és tudatos pénzügyi gondolkodás felé terelje őket

- mondta el lapunk kérdésére az OTP. A szerződéskötésnél egyébként nem szükséges, hogy a gyermek is jelen legyen.

A legnagyobb hazai bank már több mint tízezer Junior Start kártyát bocsátott eddig ki

(melynek 170 forintos éves díját jelenleg nem számítja fel a bank). A kártyákat vásárlásra és készpénzfelvételre is használják, a készpénzfelvételi tranzakciók száma és összege mintegy duplája a vásárlási tranzakciók számának és összegének.

A Junior számlákon jellemzően havonta pár ezer forintot helyeznek el a szülők.

Az OTP mellett a K&H Bank kínál már 6 éves kortól a gyermekek részére számlát és kártyát. Igaz, ez utóbbi "csak" készpénzfelvételre használható ATM-kártya, melynek éves díja a második évtől 146 forint. A K&H trambulin programjának keretében lépésről-lépésre kívánják bevezetni a kicsiket a banki kultúrába, takarékoskodásra ösztönözve őket.

7 évesek bankkártyával - biztonságos ez?

Habár a gyermek a tulajdonosa egy-egy ilyen számlának, mégis biztonságos, hiszen a szülőnek teljes körű jogosultsága van a számla felett.

SMS-szolgáltatással a szülő mindig nyomon követheti, hogy éppen mennyi pénzt vett fel vagy költött el a kártyával a fiatal.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A költési vagy készpénzfelvételi limitet pedig egészen alacsony, pár ezer forintos összegre is be lehet állítani az ilyen típusú számláknál.

 

"Érdeklődés hiányában megszüntettük"

Nem mindenhol bizonyult viszont népszerűnek a legkisebbeknek szánt bankkártya.

Az Erste Bank például azért szüntette meg idén a Kölyök Kártyát, mert nagyon alacsony volt iránta az érdeklődés

- tájékoztatta lapunkat az Erste Bank. A már kibocsátott kártyákat egyébként október végéig használhatták a 10-14 éves gyerekek havidíjmentesen, ezenfelül az első készpénzfelvétel is ingyenes volt a Kölyök Számláról. A kártya éves díja 285 forint volt.

A CIB Bank 4-14 éveseknek szánt Szia Szimba Programját pedig tavaly szüntette meg. Ez egy havidíjmentes megtakarítási számla is volt, melyhez csak az első évben volt ingyen a bankkártya, a második évtől már 712 forintot kellett érte fizetni.

A legtöbb banknál pedig nem kínálnak ilyen terméket, általában csak középiskolás kortól lehet igényelni bankkártyát.

Így a Budapest Banknál is csak 14 éves kortól lehet számlát nyitni, illetve bankkártyát igényelni. 18 évnél fiatalabb ügyfelekkel pedig szülői jelenlét mellett szerződünk

- mondta el lapunk kérdésére a Budapest Bank.

Címkék:
megtakarítás, otp készpénzfelvétel limit,