10 ok, amiért megéri Babakötvénybe tenni a pénzed

Pénzcentrum2014. november 25. 11:32

Idén már az újszülöttek közel felének nyitottak a szülei Start-számlát a Magyar Államkincstár (MÁK) adatai alapján, ami hatalmas előrelépés a korábbi megtakarítási szándékhoz képest. Lényeges azonban, hogy mégis miért érdemes egy ilyen megtakarítást elindítani. Vajon mennyivel hoz többet, mint egy bankbetét?

Több korábbi cikkünkben megírtuk, hogy a Start-számla és a Babakötvény miért kiváló megtakarítási lehetőség. Fontos viszont, hogy mekkora előnye van egy ilyen megtakarítási formának a bankbetétekhez vagy a hasonló futamidejű hosszú távú megtakarításokhoz képest, vagy mekkora támogatást nyújt az állam a gyermekek születésekor.

  • 10 százalékos állami támogatás jár minden befizetés mellé évi 60 ezer forintig
  • A Babakötvény kamatozása az inflációtól függ, jelenleg 4,7 százalék, de hosszútávon 3 plusz 3, vagyis hat százalék körüli kamatokra számíthatunk
  • A 19 megtakarítási év végére (amikor a gyermek betölti a 18. életévét) már évi hat százalékos hozammal számolva is több mint 2,3 millió forintot gyűjthetünk össze, havi ötezer forint befizetés mellett.
  • A Start-számlára vásárolható Babakötvény az inflációhoz képest három százalékkal magasabb összeggel kamatozik. Negatív infláció esetén is három százalékot biztosít a kötvény, míg például öt százalékos pénzromlás mellett nyolc százalékos kamatot nyújt.
  • Az állam minden újszülött számára Start-letéti számlán elhelyez 42 500 forintot, amit a Start-értékpapírszámla megnyitásakor (minden egyéb befizetéshez hasonlóan) automatikusan befektetnek Babakötvénybe.
  • Biztonságos megtakarítási forma, mivel a Babakötvények esetében a tőke és a kamat kifizetését is garantálja az állam.
Újabb babakötvény-igénylő pontok nyílnak még az év végéig járási hivatalokban, önkormányzatoknál - jelentette be Miszlai József, a Magyar Államkincstár elnökhelyettese a keddi kormányszóvivői tájékoztatón.

Az elnökhelyettes hozzátette: a kincstár arra törekszik, hogy a lehető legtöbb helyen hozzájuthassanak termékeikhez, tavaly ezért tíz új értékesítési pontot létesítettek az országban. Idén eddig már tizennyolc új értékesítési pontot nyitottak, az év végéig pedig további hatot fognak megnyitni járási hivatalokban, önkormányzatoknál.

  • A Start-számlán lévő pénzt csak a gyermek tudja felvenni, 18 éves korától. A szülők így nem tudják felélni a gyermek megtakarítását.
  • A Start-számlán lévő pénzt az életkezdéssel kapcsolatos dolgokra lehet elkölteni, ezek közé tartozik a tanulmányok fizetése, a lakhatás megteremtése, a pályakezdés elősegítése, a gyermekvállalás feltételeinek megteremtése, és egyéb célok.
  • A Start-számlán megtakarított teljes összeg adó-, járulék- és illetékmentes. A hasonló befektetésekhez képest tehát nem kell megfizetni a kamatadót, az egészségügyi hozzájárulást és a tranzakciós illetéket sem.
  • Nincs befizetési korlát, sem egy összegben, sem éves szinten. Akármekkora összeget be lehet fizetni bármikor, amikor a pénztárcánk engedi, hiszen a Babakötvény alapcímlete egy forint.

 

Címkék:
megtakarítás, babakötvény, start-számla, start értékpapírszámla,