Kiürült a kassza: hogyan fizetik ki a betéteseket?

Világgazdaság2014. október 17. 10:29

Az idén csődbe ment három takarékszövetkezet betéteseinek már csaknem 90 milliárd forintnyi kártalanítást kellett kifizetni az Országos Betétbiztosítási Alapból (OBA), amelyben tavaly év végén már csak 76,6 milliárd forint volt - írja pénteki cikkében a Világgazdaság.

Most érkezett a hír!
Szó sincs arról, hogy elfogyott volna az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) "pénze", az alap likvid vagyona a jegybanki betétekkel együtt az idei betétesi kártalanítások után is meghaladja a 40 milliárd forintot - jelentette ki Tóth István, az OBA szóvivője.

Az OBA esetében a kártalanítási képesség meghaladja a mindenkori meglévő vagyon mértékét, ugyanis hitelfelvétel, vagy kötvénykibocsátás formájában az OBA képes megteremteni a kártalanítás pénzügyi alapját a 20 munkanapos vagy a jövőben ettől rövidebb kártalanítási kifizetés teljesülése érdekében. Kevesen tudják, hogy az OBA hitelfelvételéhez a magyar állam kezességet vállal.


Az alap vagyonát azóta növelték a hozamok és a hitelintézetek által befizetett biztosítási díjak, utóbbiak összege erre az évre valamivel 8,5 milliárd forint fölött lehetett. Ha még egy hitelintézet csődbe megy, és nem marad elég pénz az OBA-ban, az alap a hitelintézeti törvény szerint hitelt vehet fel, amelynek visszafizetésére az állam készfizető kezességet vállal. Az OBA első körben valószínűleg a Magyar Nemzeti Bankhoz (MNB) fordul majd kölcsönért - közölte Tóth István, az intézmény kommunikációs vezetője. Mivel a jegybanki kölcsönt három hónapon belül vissza kell fizetni, az alapnak ezt később a piacról kell pótolnia.

Hitelfelvétel esetén az alap rendkívüli befizetést írhat alá a tagintézmények számára, hogy törleszteni tudjon. Az alap emellett juthat némi forráshoz a felszámolt hitelintézetek vagyonából is. Ezek az eljárások azonban gyakran hosszúra nyúlnak és a megtérülés alacsony, az OBA átlagosan a betéteseknek kifizetett összeg 15-20 százalékát kaphatja vissza.

Az alap vagyonát a tagintézetek folyamatosan töltik, a kártalanítási kötelezettség alá eső vagyon - ez tavaly év végén 8753 milliárd forint volt - 1 ezrelékét kell évente befizetniük. Ezt az arányt a hitelintézeti törvény szerint 2 ezrelékig lehet növelni, sőt indokolt esetben, ha egy hitelintézet kockázatos tevékenységet folytat, akár 3 ezrelékig is.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A maximális rátákkal számolva is évekig tarthat azonban, mire újra eléri az alap a Brüsszel által kívánatosnak tartott, legalább 0,8 százalékos feltöltöttséget, ami jelenleg 70 milliárd alatti összeget jelent.

 

Címkék:
betét, bankbetét, oba,