Pénzcentrum • 2014. október 13. 12:00
Hiába teszi ki nagyon nagy részét a borravaló és a szervizdíj a felszolgálók fizetésének, elenyésző azoknak a száma, akik önkéntesen adóznak utána. Sőt, a felszolgálási díj után is sok munkáltató "elfelejti" befizetni a járulékot. Így pedig igen kellemetlen meglepetések érhetik majd a nyugdíjba vonuló vendéglátósokat.
A felszolgálók és pincérek havi keresetének sokszor igen nagy részét teszi ki a vendégektől kapott borravaló és a felszolgálási díj. Habár ezt a kettőt a mindennapokban gyakran ugyanannak gondolják, azonban adózási szempontból lényeges különbség van közöttük. Míg a felszolgálási díj után kötelezően a munkáltató fizet 15 százalékos nyugdíjjárulékot, addig
A felszolgáló a borravaló után fizethető járulékot a személyijövedelemadó-bevallásában vallja be, a bevallás benyújtására előírt határidőig fizeti meg, továbbá a bevallásában adatot szolgáltat a 15% nyugdíjjárulék alapjáról és összegéről - tájékoztatta lapunkat a Nemzeti Adó-és Vámhivatal (NAV).
2011-től állnak az adóhatóság rendelkezésére bevallási adatok a közvetlenül kapott borravalóról és annak 15 százalékos járulékának összegéről. (A 2013-ra vonatkozó személyijövedelemadó-bevallások feldolgozása jelenleg folyamatban van, így erre vonatkozóan csak a teljes feldolgozás után tud információval szolgálni a NAV.) Ahogy a fenti grafikonból is kiderül,
Borravalót bankkártyával? Biztos, hogy olyan jó ötlet ez?- KATTINTS!
Az első évben mindössze 95-en döntöttek az önkéntes bevallás mellett, és összesen 34,5 millió forintot vallottak be. Ez azt jelenti, hogy fejenként havonta valamivel több mint 30 ezer forint borravalóról adtak számot. A következő évben minimálisan nőtt a bevallók száma, 115-re. Érdekesség, hogy a fejenként bevallott borravaló összege valamivel kevesebb, 30 ezer forint alatt marad havonta.
A "kötelező borravaló"
Már több mint kilenc éve vezették be a szervizdíjat, és bár továbbra sem örvend nagy népszerűségnek a vendégek körében, az adóhatóság adatai szerint egyre több helyen vezetik be ezt a tételt az étlapon. A szervizdíj után egyébként szintén 15 százalékos nyugdíjjárulékot fizetnek - igaz, ezt már nem önkéntes alapon, és a foglalkoztatott helyett a munkaadó fizeti be. A felszámított felszolgálási díjat havonta kell a vendéglátásban közvetlenül az üzletben a közreműködőknek kifizetni.
LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!
A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el, havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%, a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)
A fenti táblázatból látható, hogy hét év alatt 3370-ről közel 6 ezerre nőtt a havonta leadott bevallási lapok száma, a bevallot összeg pedig a duplájára. Átlagosan pedig 2013-ban már több mint 41 ezer forintot kaptak a pincérek fejenként havonta felszolgálási díjként a vendéglátóhelyeken (2007-ben még csak 37 ezret).
"Kötelező borravaló": milliárdokat fizetünk ki szervizdíjként az éttermekben
Ugyanakkor nem csak a borravalók bevallása marad el sokszor. Az adóhatóság lapunk kérdésére elmondta, hogy a felszolgálási díjat is gyakran elmulasztják bevallani a vállalkozások. Viszont a közérdekű bejelentésekből és egyéb jelzésekből sokan kerülnek a NAV látókörébe akiknek ilyen kötelezettségük keletkezett, bevallásukban viszont nem tüntették fel az ebből származó bevételüket. Az elmúlt években megnőtt a közérdekű bejelentések alapján indult ellenőrzések eredményessége (a korábbi 72 százalékról 85% fölé emelkedett a megállapítással zárult ellenőrzések aránya.)