A kassza után újabb cserére készülhetnek a boltosok

Pénzcentrum2014. szeptember 19. 13:21

Jól állunk az egyérintéses/érintés nélküli kártyák és az elfogadóhelyek számában - a fejlődés következő nagy lépéseként minden bolti POS-terminált (azaz a bankkártyás fizetést lehetővé tevő eszközt) új típusúra kell cserélni. Igaz, erre van még néhány évük a boltosoknak.

Magyarország kifejezetten jól áll az egyérintéses/érintés nélküli, azaz contactless fizetési technológia tekintetében. Sok ilyen eszköz (tipikusan bankkártya) van a pénztárcánkban, de elfogadóhelyek száma tekintetében sincs ok panaszra- hangzott el a Bankszövetség pénteki sajtótájékoztatóján.

Magyarországon jelenleg több mint 2,2 millió egyérintéses/érintés nélküli bankkártya, illetve fizetési eszköz - például óra - van forgalomban. 35 ezer olyan POS-terminál működik a hazai boltokban, ahol egyetlen érintéssel is fizethetünk - ez a magyarországi POS-ek 40 százalékát jelent. Jelenleg 13 kereskedelmi bank bocsájt ki ilyen kártyákat. Ez Európában is dinamikus fejlődést jelent, Magyarország az élmezőnyben van.

  • A MasterCard-nál a PayPass
  • a Visa-nál pedig a PayWave a technológia elnevezése. 
Európában 2020-ra minden bolt minden terminálját olyanra kell cserélni, hogy el tudja fogadni a contactless fizetést

 - mondta el Eölyüs Endre, a MasterCard budapesti irodájának vezetője.

2016-tól pedig minden új terminálnak alkalmasnak kell lennie egyérintéses fizetésre.

A szakember kiemelte: a számokból az látszik, hogy az egyérintéses kártyák biztonságosak, a korábbi negatív hírekkel ellentétben nem tapasztalnak több visszaélést a PayPass-os kártyákkal a hagyományos bankkártyákkal szemben.

Kiss Ede, a Visa Europe Magyarországért felelős vezetője is hangsúlyozta, hogy a statisztikákban egyáltalán nem látszik az, hogy kockázatosabb lenne az egyérintéses fizetés. Magyarországon 25 ezer PayWave kártya van forgalomban.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A szakemberek szerint fontos lépés lesz a technológia terjedésében, hogy még az idei évben elindul a három legnagyobb mobilszolgáltató, a legnagyobb bankok és a MasterCard együttműködésében létrehozott első mobil NFC fizetési platform, a MobilTárca: a gyakorlatban ez azt jelenti, hogy kártyánk helyett okostelefonunk érintésével fizethetünk a boltokban.

De hogy is hívjuk pontosan?

A Bankszövetség szerint némileg nehezíti a technológia szélesebb körű elfogadását, hogy nincs közismert, széles tömegeke által elfogadott magyar elnevezése a contactless fizetésnek. Ezért pályázatot írnak ki az ilyen bankkártyák, illetve a fizetési metódus elnevezésére. A pályázatra mindenki küldhet ötleteket, javaslatokat. A cél, hogy az új magyar elnevezés egyértelműen azonosítsa a fizetési folyamatot, illetve eszközt.

 

Címkék:
bankkártya, megtakarítás, paypass, bankszövetség,