Ebbe tényleg megéri tenni a pénzed - az állam is besegít

Pénzcentrum2014. szeptember 18. 11:00

A Start-számla nyitásával segíthetjük gyermekeink életkezdését, megkönnyítve az első lakás vásárlását, vagy az egyetemi tanulmányokat. Mégis mekkora összeggel segíti az állam a takarékoskodást, és milyen kedvezményeket kapnak a Start-számlás ügyfelek?

A gyermek életkezdéséhez könnyedén hozzájárulhatunk, ha Start-számlát nyitunk, amire rendszeresen pénzt fizetünk be. Ezzel segíthetünk a lakásvásárlásban, de akár az egyetemi tandíjat is összegyűjthetjük, így megúszva azt, hogy hitelfelvétellel kezdje a felnőtt életét a gyerek. De mik a számlanyitás feltételei, milyen költségekkel kell számolnunk, és legfőképpen miért érdemes élni ezzel a lehetőséggel?

Életkezdési támogatás

Minden magyar gyermek születésekor az állam elhelyez 42 500 forint életkezdési támogatást egy Start-letéti számlán. Az itt elhelyezett összeg az infláció mértékével növekszik, egészen addig, amíg a szülők Start-értékpapírszámlát nyitnak a Magyar Államkincstárnál (MÁK).

A számla nyitását követően ugyanis Babakötvénybe kerül a támogatás összege és a család által befizetett további pénz, ami három százalékos prémiumot fizet az infláció mértékéhez képest, vagyis a pénzünk nem veszíthet értékéből, sőt mindig reálkamatot könyvelhetünk el.

Az életkezdési támogatáson felül máshogyan is támogatja az állam a takarékoskodást, ugyanis a befizetésünk 10 százalékának megfelelő állami támogatást nyújt. A támogatás mértéke azonban nem haladhatja meg a hatezer forintot évente. Ez alól egy kivétel van, ugyanis a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosult gyermekek után a fentiek kétszeres lehet az állami támogatás, vagyis 20 százalékot írnak jóvá, évente maximum 12 ezer forintot.

Mennyibe kerül a megtakarítás?

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A számlavezetés és a tranzakciók indítása az Államkincstárnál vezetett számláknál teljesen ingyenes, ezekért díjat nem számítanak. Lényeges továbbá az is, hogy a gyermek által 18 éves kora után felvett összeg adó (kamatadó), járulék (egészségügyi hozzájárulás), és illeték (tranzakciós illeték) mentes, ezeket nem kell megfizetni.

Ezért érdemes Start-számlát nyitni

Ugyan a Start-számlához nem férhet hozzá a szülő, csak a gyermek és ő is csak 18 éves kora után, mégis kiváló megtakarítási lehetőség a következők miatt

  • Biztos reálkamatozás (3 százalékos)
  • 10 százalékos állami jóváírás
  • Adó, járulék és illetékmentesség
  • Ingyenes számlavezetés

 

Címkék:
állampapír, babakötvény, start-számla,