Búcsúzunk a régi forinttól: itt a nagy bejelentés

Pénzcentrum2014. szeptember 1. 09:44

Hétfői sajtótájékoztatóján jelentette be a Magyar Nemzeti Bank (MNB), hogy fokozatosan, négy év alatt lecserélik a jelenlegi forintbankjegyeket. Természetesen továbbra is forinttal fizetünk majd, a régi bankókon szereplő portrék és a jelenlegi címletek is megmaradnak, azonban új arculattal és biztonsági elemekkel érkeznek a megújult bankjegyek. Először a tízezrest cserélik le, amely keddtől válik hivatalos fizetőeszközzé.

Nagy bejelentést tesz ma az MNB. A hétfői sajtótájékoztatón részt vesz Gerhardt Ferenc, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke és Mádi László, a Készpénzlogisztikai igazgatóság vezetője.

Az MNB tájékoztatása szerint a 2014 és 2018 közötti időszakban megújítja a jelenleg forgalomban lévő bankjegysorozatot, és újratervezett, továbbfejlesztett, a hamisítás ellen az eddiginél jobban védett bankjegyeket bocsát ki.

Első lépésként a megújított tízezer forintos bankjegy 2014. szeptember 2-től válik hivatalos fizetőeszközzé és várhatóan idén decembertől jelenik meg folyamatosan.

Ugyanakkor Szent István király portréja és a hátoldalon látható esztergomi látkép nem változik a bankjegyen - mondta el Gerhardt Ferenc, a jegybank alelnöke. Így a többi címleten szereplő portré cseréje sem merült fel. A megújított bankjegy az év végétől fokozatosan, a készpénzellátási lánc szereplőinek megfelelő felkészülését követően jelenik meg a készpénzforgalomban, széleskörű elterjedése 2015 folyamán várható. A jelenlegi tízezer forintos bankjegycímletek továbbra is forgalomban maradnak, a bevonásukról a jegybank később dönt.

KATTINTS! Tarol a régi trükk: pillanatok alatt nyúlják le a pénzt a számládról

Az elmúlt időkben alapvetően megváltoztak a bankjegyhasználati szokások, a bankjegyekkel szemben támasztott elvárások, valamint a felhasználási körülmények - emelte ki a jegybank alelnöke. Elmondása szerint a megváltozott kihívásoknak a most is forgalomban lévő bankjegyek egyre kevésbé tudnak megfelelni. Vannak olyan címletek, melyeket 15-17 éve terveztek és bocsátottak ki.Mindemellett Gerhardt Ferenc fontosnak tartotta hangsúlyozni, hogy

kizárólag a jelenleg is használt bankjegysorozat újul meg, vagyis a jelenlegitől eltérő címlet kibocsátása nem szerepel az MNB tervei között.

Mádi László, a Készpénzlogisztikai igazgatóság vezetője elmondta, hogy a fejlesztéseknek három pillére volt. Egyrészt a hamisítások megelőzése, az avulás megelőzése, valamint a költséghatékonyság. A hamisítások által okozott kár éves szinten egyébként 30 millió forint körül van, és a tízezer forintos bankjegy az egyik leghamisítottabb címlet.

Lényegében csúcstermékről van szó. A legmagasabb nívót és színvonalat jelenti.

Az igazgatósági vezető kiemelte, hogy a lakosság számára is könnyen, segédeszköz nélkül is ellenőrizhetőek lesznek az új bankjegyek. Így jobban tapinthatóak, átnézetben, valamint mozgatással is ellenőrizhetőek lesznek a megújuló címletek. Ezenfelül sokkal inkább színspecifikusak lesznek, azaz a gyengébben látók is jobban meg tudják majd színük alapján is különböztetni a bankjegyeket.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Mikor jön a következő?

A pontos sorrend és a kibocsátás pontos időpontja a megfelelő időben lesznek kommunikálva, várhatóan a jövő évben fognak továbblépni a következő címlettel. Arra vonatkozóan, hogy a tízezrest cserélik le először, elsősorban logisztikai magyarázat van - mondta el Mádi László. Hozzátette, hogy a készletek folyamatos figyelése minden címletnél megtörténik, valamint igyekeznek költséghatékonyan megoldani a cserét. Fontos az is, hogy a nyomdai kapacitások mit tesznek lehetővé a készletek megfelelősége mellett.

Mennyibe fog kerülni?

15-20 milliárd forint lesz a készpénzcsere várható költsége. De szigorúan véve olyan 6-8 milliárd forintba fog kerülni a bankjegyek megújítása, mivel a forgalomban lévő bankjegyeket is folyamatosan kellene cserélni - tudtuk meg Bódi-Schubert Anikótól. Összehasonlításképpen: a legutóbbi, 90-es években végrehajtott készpénzcsere közel hárommilliárd forintba került (és hét év alatt ment vége).

Nem ritka, hogy cserélnek

A nemzetközi gyakorlatban a jegybankok jellemzően 10-15 évente bocsátanak ki megújított, továbbfejlesztett bankjegycímleteket. A jelenleg forgalomban lévő forint bankjegysorozatot az 1997-2001 között eltelt időszakban bocsátotta ki a jegybank, így a sorozat megújítása időszerű - tudtuk meg az MNB-től. A korszerűsített bankjegyeket a feldolgozó és elfogadó automaták is egyszerűbben és gyorsabban tudják majd kezelni.


A jegybank - a pénzkibocsátás kizárólagos jogosultjaként - folyamatosan ellenőrzi a forgalomban lévő készpénz minőségét, valamint gondoskodik a forgalom bővülése és az elhasználódott fizetőeszközök pótlása miatt szükséges új bankjegyekről és érmékről. (Évente az összes forgalomban lévő bankjegynek körülbelül harmadát le kell cserélni, melyeknek átlagos élettartama egyébként 4-5 év.)

A teljes készpénzcserénél valamivel gyakrabban lehet szükség a címletskála módosítására. Ilyen intézkedés volt például legutóbb az 1 és 2 forintos címletek megszüntetése, valamint a 200 forintos bankjegy érmére cserélése. Ezekben az esetekben is a gazdaság egészét figyelembe véve döntött az MNB.

Címkék:
mnb, forint, megtakarítás,