Újabb takszöv van nagy gondban

Pénzcentrum2014. augusztus 29. 16:37

A betétesek biztonsága érdekében a Szövetkezeti Hitelintézetek Integrációs Szervezete (SZHISZ) kizárta tagjai közül az ALBA Takarékszövetkezetet, emiatt az MNB határozatban döntött az intézmény működési engedélyének visszavonásáról. A jegybank betétkifizetési tilalmat rendelt el, s felügyeleti biztosokat rendelt ki a takarékszövetkezethez.

A Magyar Nemzeti Banknak (MNB) vizsgálata olyan súlyos hiányosságokat tárt fel a takarékszövetkezetnél, hogy a betétesek biztonsága érdekében kizárta a takarékszövetkezetet integrációs rendszeréből.

A szövetkezeti integrációról rendelkező törvény alapján ilyen esetben az MNB-nek vissza kell vonnia a kizárt takarékszövetkezet engedélyét. E ma közzétett határozat a jogszabályi előírás alapján 8 nap múlva válhat hatályossá.

A jegybank ezzel párhuzamosan felügyeleti biztosok kirendeléséről döntött, illetve a rendezett kártalanítás érdekében betétkifizetési tilalmat rendelt el. Az MNB egyúttal megtiltotta a takarékszövetkezetnek újabb kockázatvállalással járó ügyletek kötését, vagy hitel- és kölcsönszerződésben foglalt határidők meghosszabbítását. A felügyeleti biztosok ma átvették a szövetkezeti hitelintézet irányítását annak igazgatóságától, s gondoskodnak a megfelelő működésről.

Az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) a jogszabályok adta határidőn belül 100 ezer eurós összeghatárig (több mint 30 millió forintig) kártalanítja a biztosított követeléssel bíró betéteseket a hitelintézeti törvény alapján. A szövetkezeti integrációs törvény alapján az ezen összeghatár feletti betétrészek, valamint az OBA által nem biztosított betéteket a Takarékbank Zrt. fizeti ki a betéteseknek.

A betéteseknek egyelőre nincs teendőjük, az OBA és a Takarékbank Zrt. tájékoztatást nyújt majd a kifizetésekről.

Az ALBA Takarékszövetkezet a 2014. június végi adatok szerint mintegy 15 ezer betétessel rendelkezik, működési területe jellemzően Fejér megye és környéke egy részét öleli fel.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Csaknem teljes körű lesz a kártalanítás

Németh Lászlóné, a takarékszövetkezetek integrációjáért felelős államtitkár szerint három héten belül megkezdődhetnek a kifizetések. Az ügyfelek mindenről időben tájékoztatást kapnak.

Emellett tájékoztatott arról is, hogy az Országos Nyugdíjfolyósító a nyugdíjakat már nem a takarékszövetkezeti számlákra utalja el, azokat a Magyar Posta kézbesíti. Az adóhatóság méltányosan jár majd el azokkal a számlatulajdonosokkal, akik a történtek miatt nem tudnak eleget tenni adófizetési kötelezettségüknek. A még ki nem utalt munkabérek esetében a munkavállalók készpénzben vagy egy másik bankszámlára utaltatással juthatnak jövedelmükhöz.

forrás: MTI

 

Címkék:
megtakarítás, takarékszövetkezet,