Tarol a régi trükk: pillanatok alatt nyúlják le a pénzt a számládról

Pénzcentrum2014. augusztus 19. 17:11

Még mindig meglepően sokan írják fel a PIN kódjukat a kártyájukra vagy pénztárcájukba, ráadásul a legtöbben könnyen kitalálható számsort választanak a bankkártyájuk védelmére. Ezzel pedig mi magunk könnyítjük meg a tolvajok dolgát, miközben biztosak lehetünk benne, hogy a saját gondatlanságunk miatt egy fillért sem fogunk viszontlátni a bankunktól.

A Nyíregyházi Rendőrkapitányság ismeretlen tettes ellen folytat nyomozást lopás miatt. Egy nyíregyházi áruház parkolójában egy nő pénztárcáját vitték el, a benne lévő bankkártyáival és a hozzájuk tartozó PIN kódokkal együtt.  A lopott kártyákkal egy férfi jogosulatlanul pénzt vett fel, amiről a bankjegykiadó automata biztonsági kamerája felvételeket rögzített.


Időről-időre érkeznek bejelentések a rendőrséghez hasonló esetekben. A közelmúltban például Debrecenben történt hasonló eset: ott is egy ellopott bankkártyával tudott a tettes készpénzt felvenni ATM-ekből.

Visszakaphatják ilyenkor az áldozatok a pénzt?

Kevesen tudják, hogy ilyen esetekben (amikor az ellopott kártya PIN kódját használva tudják megkopasztani a bankszámlánkat)

a bank várhatóan nem fogja megtéríteni a kárunkat.

Így nemcsak az igen borsos, akár 15-20 ezer forintos kártyaletiltási-és pótlási díjat kell majd megfizetnünk, hanem bizony a veszteségek is minket terhelnek.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A bankok általános szerződési feltételeiben ugyanis külön kikötik, hogy a kártyatulajdonos gondatlan magatartása következtében bekövetkező visszaélésekért nem viselik a felelősséget. Ilyen lehet például, amikor

  • a felírt PIN kódot a kártyával egy helyen tartjuk a pénztárcánkban
  • a kártyára írjuk fel a PIN kódot
  • személyes adatokból (születési dátum) kikövetkeztethető a kód
  • vagy esetleg könnyen kitalálható (1234, 1111)


Ilyenkor igen kicsi a valószínűsége, hogy a pénzünkből bármennyit is viszontlássunk. Ezenfelül arra is érdemes odafigyelni, hogy például a sorban mögöttünk állók fizetéskor ne tudják lelesni, hogy mely gombokat nyomjuk meg a bolti terminálon vagy az ATM-en.

Ha bebizonyosodik, hogy harmadik félnek kiadtuk bármely azonosítónkat (PIN kód, kártyaszám, lejárati dátum), akkor szintén nem fog fizetni a bank. A Budapest Bank lapunknak küldött válaszából is az derül ki, hogy a visszaélésekre jórészt a kártyák tárolása és a PIN kód kezelésére vonatkozó szabályok be nem tartása teremti meg a lehetőséget. Tehát a legfontosabb, hogy mind a bankkártyát, mind pedig a PIN kódot biztonságosan és körültekintően kezeljük.

Címkék:
bankkártya, ATM, rendőrség, lopás, megtakarítás,