Csillapodott az Állampapír-vásárlási láz

Világgazdaság2014. június 11. 11:01

Látszólag megállt a háztartások állampapír-állományának növekedése áprilisban, ennek azonban technikai okai vannak - írja a Világgazdaság.

A lakosságnál április végén 2180,5 milliárd forintnyi állampapír volt, 2,9 milliárddal több, mint egy hónappal korábban, a növekmény nagy részét pedig az árfolyam-emelkedés adta. A helyzet az értékesítés terén egyébként azóta változhatott. Az ÁKK honlapján lévő állományi információk és a központ által közzétett tájékoztatások szerint májusban a körülbelül 66 milliárd forintnyi lejáratra hozzávetőlegesen 111 milliárd forintnyi értékesítés jutott. A múlt héten viszont már gyengébben mentek a Kamatozó Kincstárjegyek, a hónap elején 3 százalékosra csökkentett kamatú lakossági állampapírból csak 16,9 milliárd forintnyi ment el, holott a lejárat összege meghaladta a 20 milliárd forintot.

A magas kamatot fizető Bónusz Magyar Államkötvények ugyanakkor kelendőek voltak eddig is, az értékesítést pedig még tovább növelheti, hogy a hónap elejétől már számos bankban is elérhetők a hosszabb futamidejű lakossági állampapírok.

Címkék:
állampapír, ákk,