Ez most a legnépszerűbb megtakarítás Magyarországon

Pénzcentrum2014. május 18. 11:00

Egy felmérés szerint továbbra is a készpénz és a bankbetét a legkedveltebb megtakarítási forma, de meddig maradhat ez így? A lakáshitelek jelenleg a legnépszerűbb kölcsön formák, de mikor várható, hogy más hitelezési formák is előretörnek? Hogyan találjuk meg az egyensúlyt a hitelek és megtakarítások között?

Továbbra is a készpénz és a bankbetétek képviselik a legnagyobb arányt a megtakarítások terén Magyarországon és a régióban - tudtuk meg az UniCredit felméréséből. Ismét elkezdtek terjedni az intézményesített előtakarékossági formák, mint a befektetési alapok, a nyugdíjpénztári és a biztosítási megtakarítások. Ennek ellenére a"A pénzeszközök meghatározó eszközosztály marad, még ha az egyes országok között mutatkoznak is eltérések" - mondta Carmelina Carluzzo, a felmérés egyik vezető elemzője.

A lakáshitelek általában véve nagyobb ütemben növekedtek az elmúlt években, mint a fogyasztási hitelek. A trend folytatódására számíthatunk, noha a háztartások egy része továbbra is adósságaik rendezésére törekszik. 2004-től 2008-ig a lakáshitelek bővülésének éves összesített növekedés üteme 37,8 százalék volt, míg 2008 és 2013 között 8,2 százalék. Ugyanezekben az időszakokban a fogyasztási hitelek éves összesített növekedési rátája 31,6, majd 0,8 százalék. Tavaly a háztartások pénzügyi kötelezettségeinek 57 százalékát a lakáshitelek jelentették.

A háztartások láthatóan a hagyományos banki termékekben bíznak, emiatt továbbra is fontos pénzügyi közvetítők maradnak. Lehetőség van arra, hogy a hitelintézetek tovább erősítsék a háztartásoknál betöltött pénzügyi tanácsadói szerepüket, ez lehetővé tenné a háztartások számára, hogy megtalálják a megfelelő egyensúlyt a pénzügyi befektetések és az adósságok között.

Címkék:
hitel, bank, megtakarítás, bankbetét,