Bankbetétek helyett állampapírban tartják a pénzt a magyarok

Világgazdaság2014. május 13. 09:33

Mindössze 173 milliárd forinttal volt már csak több pénze bankbetétben a lakosságnak március végén, mint értékpapírokban. Azóta ez a különbség is eltűnhetett, a befektetési alapok és az állampapír ugyanis továbbra is vonzó befektetésnek számít - írja a Világgazdaság.

2014 első három hónapja során több mint 200 milliárd forintot vontunk ki bankbetétekből, miközben az értékpapírpiacra csaknem 400 milliárd forintnyi friss megtakarítást vittünk be. Ha a trendek hasonlóan folytatódtak áprilisban is, mint az év eddigi részében, mostanra akár a teljes betétállományt is meghaladhatta az értékpapírszámlákon tartott megtakarítás.

Az értékpapírokon belül az állampapírok értékesítése volt kiemelkedő az elmúlt hónapokban, a lakossági papírok mind kiemelkedő mennyiségben fogytak. A legnépszerűbb papírok a Kamatozó Kincstárjegyek, de az alacsony infláció ellenére a Prémium Magyar Államkötvényekből is többet adtak el, mint korábban; illetve az idén bevezetett új lakossági kötvény, a Bónusz Magyar Államkötvény is jelentős mennyiségben kelt el.

Címkék:
állampapír, bankbetét, kincstárjegy,