Nincs értelme az ingyenes készpénzfelvételnek: kevesen használják

Pénzcentrum2014. március 28. 15:05

A lakosság mintegy egyharmada eddig még nem élt a havi kétszeri ingyenes készpénzfelvétel lehetőségével, de várhatóan még sokan lépnek a következő három hónapban - tudtuk meg a Deloitte tanácsadó cég sajtótájékoztatóján. Sokan viszont nem jelentik be az igényüket, mivel a bankszámlacsomaguk már így is legalább kettő ingyenes készpénzfelvételi lehetőséget biztosít. A számok azt mutatják, hogy egyelőre nem indul be a lakáscélú hitelezés, de a várakozások szerint a lakásárak növekedésével együtt ez a banki termék is újra sikeres lesz. A fizetési módok közül még mindig kiugró a ságacsekk-használat aránya.

A korábban tapasztalt nagy érdeklődéshez képest kissé meglepő, hogy az ingyenes készpénzfelvételt csak a lakosság kétharmada igényelte eddig bankjánál. Az eddigi igénylők között elsősorban a kevésbé tudatos bankolási szokásokkal rendelkezők vannak derül ki a Deloitte tanácsadó cég által végzett átfogó körképéből, a Deloitte BankIndexből. A tudatos bankolók várhatóan a következő időszakban lépnek a lehetőség irányába.

Tegyük hozzá, hogy a bankszámlacsomagok alapján a banki termékeket tudatosan választók (így a havi kétszeri ingyenes készpénzfelvételt nem igénylők) között a legtöbbeknek olyan számlacsomagjuk van, ami eleve biztosítja a legalább kétszeri ingyenes készpénzfelvételt.

A felmérésből kiderült, hogy a lakosság készpénzfelvételi szokásai az állam által biztosított kedvezménynek köszönhetően megváltoztak. Február óta a készpénzfelvételek száma csökkent, a felvett készpénzmennyiség viszont nőtt. Ezzel párhuzamosan egyre többen választják a bankkártyás fizetést a készpénz helyett.

Kiderült az is, hogy öt magyarból négy él rendszeresen a sárgacsekkes befizetéssel, annak ellenére, hogy a csoportos beszedési megbízás kényelmét a lakosság egyharmada ismeri, igaz, csak tíz százalék használja ki.

Mi a helyzet a hitelekkel?

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Szép Péter, a tanácsadó cég partnere úgy látja, hogy a lakáshitelek esetében még várat magára az áttörés, várhatóan a lakásárak növekedése segíthet abban, hogy a lakosság újra a jelzáloghitelek felé forduljon. Annak ellenére kicsi az érdeklődés a jelzáloghitelek iránt, hogy a kamatok történelmi mélyponton vannak, és a lakásárak is a tíz évvel ezelőtti szinteknek felelnek meg.
 
Az szakértő kitért arra is, hogy a hitel és bankszámlatermékek esetében jóval kevésbé figyelünk a részletekre, ezért könnyebben előfordulhat, hogy nem a nekünk megfelelő terméket választjuk ki. Ezzel szemben a megtakarításaink esetében több információt gyűjtünk, így a választott konstrukció jobban igazodik az elképzeléseinkhez.

Címkék:
lakáshitel, készpénz felvétel,