Újabb magyar bank csökkenti a díjait

Pénzcentrum2014. március 18. 13:59

Leggyorsabban az MKB Bank lépett a Felügyelet által kiszabott büntetésre, hétfőtől azonban a Raiffeisen Bank is változtat díjain. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) ugyanis korábban nem látott mértékű, 1,2 milliárd forintos bírságot szabott ki a magyar bankokra. A büntetés oka a tranzakciós illeték nem szabályos áthárítása volt a bankszámlacsomagok esetében. A büntetésen kívül a bankoknak a jogellenesen levont díjakat is vissza kell fizetni az ügyfeleiknek.

Az MKB után a Raiffeisen Bank is lépett az MNB múlt hét csütörtöki határozatára, miszerint a bankoknak összesen 1,2 milliárd forintos bírságot kell fizetniük, továbbá a jogosulatlanul elvont díjakat és költségeket vissza kell fizetniük az ügyfeleiknek.

A bank hirdetménye szerint a bankkártyás vásárlás a Mindennapok és a Bázis számlánál is díjmentes lett, korábban a díj 0,3 százalék volt. Így már az összes számla esetében díjmentes a bankkártyás vásárlás. A BankRáció.hu információi szerint a DíjNullázó számlacsomag esetében a korábbi 249 forintos ATM-es készpénzfelvételi díjat tették ingyenessé.

Mit lépett az MKB?
A pénzintézet úgy döntött, hogy 2014. március 11-étől nem hárítja át az ügyfelekre a tranzakciós illetéket. Várható a költségek csökkenése azoknál a bankszámlacsomagoknál, amelyek esetében kifejezetten a tranzakciós illeték bevezetése, illetve megemelése miatt növelték meg a díjakat. A kondíciós listákat egyébként fokozatosan frissítik, és a jogosulatlan költséglevonások is megérkeznek hamarosan.


Továbbá az összes olyan költségelem ingyenes lett, ami eddig "0,3 százalékot, maximum 6000 forintot" tett ki. Jellemzően ilyen tételek a netbankos utalások, a netbankos állandó utalások és a csoportos beszedési megbízások több számlacsomag esetében is. A teljes kondíciós listát itt érheted el.

Egyébként a büntetett bankok között van a Raiffeisen és az MKB mellett az OTP, az Erste Bank, és a CIB Bank is. A Felügyelet szerint azért volt szükség ilyen mértékű bírság kiszabására, mert ez a jogsértés elterjedt gyakorlat ma a bankok között. Emellett jogosulatlanul levont díjak visszafizetésére is kötelezi az MNB a pénzintézeteket, ennek határideje egyébként 2014. április 30. Azért, hogy a fogyasztók visszakapják a jogosulatlanul levont költségeket nem kell bejelelentést tenniük, ezeket a bankoknak automatikusan vissza kell fizetniük az ügyfeleknek.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Valószínűleg perre mennek a bankok az MNB döntése miatt

A büntetések meghatározásánál a Felügyelet a figyelembe vette a jogsértés súlyát, fogyasztókra gyakorolt hatását, gyakoriságát, a tranzakciók számát és a fogyasztói kör méretét. Ez alapján bizonyos szolgáltatóknál a maximális (100 millió forint) büntetés kiszabását tartotta indokoltnak, mivel a fogyasztók széles köre volt érintett a jogsértésben.

Címkék:
mnb, bankszámla, bírság, bank,