Mikor, hogyan és mennyi pénzt kapok vissza a bankomtól?

Pénzcentrum2014. március 14. 11:43

Rendkívüli döntést hozott tegnap a pénzügyi felügyelet, miszerint a bankoknak vissza kell téríteniük ügyfeleik részére azokat a költségeket, amiket jogosulatlanul vontak le. A döntésekkel kapcsolatban számos olvasói kérdés érkezett, utánajártunk a részleteknek.

Tegnap a Magyar Nemzeti Bank (MNB) korábban nem látott mértékű, 1,2 milliárd forintos büntetést rótt ki a magyar pénzintézetekre a jogosulatlanul megemelkedett bankszámla költségek miatt. Kötelezte továbbá a pénzintézeteket, hogy a jogosulatlanul elvont díjakat térítsék vissza az ügyfeleiknek. A kötelező pénzvisszatérítés kapcsán számos olvasói kérdés érkezett szerkesztőségünkbe, melyeket feltettünk  a felügyeletnek, hogy megkönnyítsük a tájékozódást.

Melyik banki termékekre vonatkozik a visszatérítés? A hitelem is olcsóbb lesz?

A döntés a bankszámlacsomagokra vonatkozik, az azokról jogosulatlanul levont díjakat és költségeket térítik majd vissza a pénzintézetek. Ezért a felvett hitel nem lesz olcsóbb.

KATTINTS! Melyik bank ad vissza pénzt az ügyfeleinek? Itt a lista

Mely időszak alapján jár a visszatérítés? Mikor vizsgálták a bankokat?

A vizsgálat 2012. január 1-től 2013. december 31-ig terjedő időszakra vonatkozik. Ez alatt a vizsgált 35 esetből 35 esetben állapítottak meg bírságot, és ebből 33 szolgáltatót köteleztek visszatérítésre.

Tudok olyan bankról, ahol minden egyes intézkedés után díjnövekedést jelentettek be, még sincs rajta a listán. Hogy lehet ez?

A csütörtöki bejelentés során a jegybanki vezetők kihangsúlyozták, hogy a további vizsgálatok már folyamatban vannak, és mintegy 120 további szervezet esetében valószínűsíthetően még 2014-ben megszületik a döntés. Ezen felül vizsgálják még a 2014 elejére vonatkozó banki díjmódosítási hirdetményeket is.

Ez a bírság az ingyenes készpénzfelvétel áthárítása miatt volt ilyen magas?

Nem, ezek a bírságok a jogsértő egyoldalú díjmódosulásokra vonatkoznak, a készpénzfizetés áthárítása esetén a törvény szerint minimum 500 millió forintra kell megbírságolni a jogsértően eljáró pénzintézetet. Ezek a vizsgálatok külön folynak a jelenlegiektől.

Jogosult vagyok a visszatérítésre akkor is, ha közben bankot váltottam?

A visszatérítés minden jelenlegi és volt ügyfélnek kötelező. A volt ügyfelektől elvont díjat a bankok egyedi úton kifizetik, amit az MNB utólag ellenőriz.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 


Mekkora visszatérítésre számíthatok?

A jegybanki információkból nem derül ki, hogy átlagosan mekkora visszatérítést kapnak az ügyfelek. A jegybank információi szerint azonban több százezer ügyfél lehet érintett, és a becsült visszatérítés mértéke 10 milliárd forint körül alakulhat. A Pénzcentrum.hu számításai szerint ez nagyjából ezer forintot jelenthet ügyfelenként.

Mikor derül ki, hogy én mennyit kapok?

A bankok 30 napon belül érvényesíthetik jogorvoslatukat. Ha ezzel nem élnek, akkor április 30-ig meg kell érkeznie a visszatérítésnek és május 15-ig erről az MNB-t is informálniuk kell.

Hogyan tájékozódhatok a visszatérítésemről?

Erre a felügyelet határozatban nincs speciális előírás, az általános tájékoztatási kötelezettség elvét kell követnie a pénzintézeteknek.

Tetszett a cikkünk? Lájkold a Pénzcentrum.hu Facebook oldalát, így nem maradsz le a legfontosabb lakossági pénzügyi hírekről.

 

Címkék:
mnb, bankszámla, bírság,