Elképesztő! Fogaikat is eladják egy kis mellékesért a magyarok

Pénzcentrum2014. február 8. 16:05

Sokan nem is tudják, mennyit ér a nagyitól örökölt aranyfog. Pedig egy arany-hídért például akár 100 ezer forintot is fizetnek. Sok fogorvos viszont nagytételben hordja a páciensek által hátrahagyott "alkatrészeket" a nemesfém-kereskedésbe.

Fogaranyat minden mennyiségben felvásárolunk, akár foggal együtt is - olvasható egy budapesti nemesfém-kereskedés hirdetésében. A Hír24 napokban készített riportja szerint ráadásul a fogfelvásárlás nem is rossz üzlet - csak a riportban szereplő kereskedésben évente 8-10 kilogramm aranyat is eltávolítnak a bevitt fogakról.

Ilyenkor a fogat szakszerűen eltávolítják (ezt természetesen visszaadják az ügyfélnek), a megmunkált aranydarabokat beolvasztják, majd tömbösítik és certifikálják. Az így kapott tömbaranyat pedig hitelesített aranyként értékesítik a világpiacon. A riportban megszólaltatott nemesfém-kereskedő szerint fogaranyon maximum néhány százalék a haszon, de nagy mennyiségben mindenképp megéri az üzlet.

A legtöbben szüleiktől, nagyszüleiktől örökölt aranyfogból remélnek egy kis mellékest. Van, hogy egy aranyból készült hídért 100 ezer forintot is kifizetnek. Nagyobb mennyiségben pedig fogorvosok viszik a méregdrága portékát eladásra. Mint mondják, sok páciens nincs tisztában annak értékével, s így lemondanak róla.

 

Címkék:
arany, zaci, aranyláz, fogorvos,