Így szabadulhatsz meg a hiteledtől jövőre

Pénzcentrum2013. december 12. 05:24

Új béren kívüli juttatásként jövőre már a törlesztőrészletben is segíthetnek a munkáltatók. Mivel ez adómentes cafeteria elem lehet, így a focibérleten kívül nem lesz más hasonlóan kedvező támogatás. Ha hiteled van, kérd ezt is a bértárgyaláson!

Jövőre adómentesen adhatnak a munkáltatók lakáscélú hiteltörlesztő támogatást, amivel a lakás értékének 30 százalékáig segíthetnek a lakáscélú jelzáloghitelek visszafizetésében. De nem mindenki örülhet, hiszen csak akkor jár a támogatás, ha megfelelő méretű lakásban lakunk.

Egy 3 gyerekes család például csak 1,5-3,5 szobásban lakhat, melynek értékét is egy kormányrendelet szabályozza. Három szoba esetén legfeljebb 19,5 millió forintért vásárolt ingatlan jöhet számításba, vidéken ez a határ némileg alacsonyabb. Leginkább a Budapest belvárosában ingatlant vásárlókat érintheti negatívan a felső korlát, de még így is sokan beférhetnek a támogathatók körébe.


Jól kell tudni játszani az új támogatással

Egy lakáshitel esetén legfeljebb az ingatlan vásárlási értékének 30 százalékáig adható lakáscélú hiteltörlesztő támogatás. Az összege nem lehet nagyobb, mint 5 millió forint 5 év alatt, akármilyen forrásból is jön. Tehát ha adóstársak esetén két különböző munkáltató ad támogatást egy lakáshitelre, akkor is összevontan kell értelmezni a 30 százalékos és 5 millió forintos felső határokat - mondta el kérdésünkre Soós László, a Deloitte szakértője.

Ahogy ez a fentiekből is kiderült, a támogatást többen is kérhetik, amennyiben mindannyian a lakáshitel kedvezményezettjei. Ez nem vonatkozik viszont a kezesre.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Miért jó ez nekünk?

Munkabérből egy 10 ezer forintos törlesztőrészlet kifizetéséhez 15 267 forintot kell keresnünk bruttóban, ami igazából 19 618 forintba kerül a munkáltatónak (családi kedvezmények nélkül számolva). 9 618 forinttal járhatunk jobban tehát minden egyes 10 ezres támogatás után.

Összefoglalva tehát, ha van lakáshitelünk, akkor mindenképp kérjük az új cafetéria elemet. Messze ez a leghasznosabb juttatás, amit a munkáltatók nyújtani tunak.

Címkék:
hitel, lakáshitel, bér, cafetéria,