Hétfőn már vásárolható az új Babakötvény

Pénzcentrum2013. november 29. 17:02

Az új Babakötvényt hétfőtől lehet megvásárolni, a kormány adómentességgel, extra kamattal és állami támogatással ösztönzi a Start-számla megnyitását és Babakötvény vásárlását - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) pénteken az MTI-vel.

A tárca ismerteti: a megújuló Babakötvény 19 éves futamidejű állampapír, amelynek névértéke 1 forint, és bármekkora összegben vásárolható a Magyar Államkincstár 21 fix és 10 mozgó értékesítési pontján. Az új befektetés kizárólag Start-számlán vezethető.

A számla a sokszorosára gyarapíthatja a kisbabáknak születéskor járó 42 500 forintos életkezdési támogatást. Nemcsak a szülők, hanem a hozzátartozók is nyithatnak minden 18 éven aluli gyermek számára Start-számlát a Magyar Államkincstárnál vagy egyes járási hivatalokban, és vehetnek a biztos befektetést jelentő, kiemelten kedvező, infláció plusz 3 százalék kamatot fizető Babakötvényből.

Az NGM kiemeli: a szülőknek, hozzátartozóknak további befizetésekkel is megéri gyarapítaniuk a gyermek megtakarításait, hiszen a befizetett összeg 10 százalékát támogatásként az állam jóváírja, maximum évi 6000 forintig. Így abban az esetben, ha egy család havi 5000 forintot befizet, a gyermek 18 év múlva közel két és fél millió forintot is felvehet. További kedvezmény, hogy a Start-számlán, Babakötvényben így összegyűlt pénzt a gyermek 18. életévének betöltését követően adómentesen veheti fel.

Hosszú futamidejének köszönhetően az új Babakötvényt sokkal egyszerűbb lesz kezelni, hiszen a kötvény a gyermek 18. születésnapjáig biztosan nem jár le. A futamidő alatt a megtakarító szülőknek, hozzátartozónak további dolga nincs, a kamatokat a Magyar Államkincstár automatikusan az új Babakötvénybe fekteti.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az új Babakötvényt december 2-tól lehet megvenni: az elsők között ott lesz Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter és Kisgergely Kornél pénzügypolitikáért felelős helyettes államtitkár is - áll a közleményben.

Címkék:
államkötvény, babakötvény, államkincstár,