Trükkös ATM-ek jöhetnek jövőre? Képek!

Pénzcentrum2013. november 18. 11:02

Magyarországon a jövő februártól az ügyfelek számára szinte teljesen ingyenessé teszik a készpénzfelvételt: azutomatákkal eddig piaci alapon jól ellátott lakosságot azonban több kellemetlen meglepetés is érheti emiatt. Például más bankolási díjak emelkedhetnek, és csökkenhet a hazai ATM-hálózat is.

A pénzügyi válság kitörése után 2011 második félévéig még mindig évről-évre növekedett az üzemben lévő bankautomaták száma, tavaly egész évben azonban csökkenő trend volt megfigyelhető a területen. A legfrissebb adat szerint némileg nőtt az automaták száma 2013 első félévére, Jelenleg 4800 bankautomatánál van lehetőség készpénzt felvenni országszerte, ez 100 ezer főre vetítve közel 50 ATM-et jelent.


Múlt hétfőn az országgyűlés már meg is szavazta azt a javaslatot, amely szerint jövő februártól havi kétszer 150 ezer forintig ingyenes lesz a készpénzfelvétel az ügyfelek számára, ráadásul bármelyik ATM-nél. Utóbbi azért fontos, mert eddig jellemzően a saját ATM-es tranzakciók jóval olcsóbbak voltak a legtöbb számlacsomagnál nyilvánvalóan azért, mert az idegen ATM-ek használata a bankoknak pluszköltséget jelent. Ezt a helyzetet a bankoknak is kezelniük kell majd egymás közötti szerződéseken keresztül, hiszen nem mindegy, hogy mekkora ATM hálózatot tesznek elérhetővé egymásnak a bankok ezentúl legalább is az ügyfelek számára ingyen.

A pénzügyi rezsicsökkentés jegyében a bankok tehát a készpénzfelvételért nem szedhetek díjat, vagyis ingyenesen kell biztosítaniuk egy eddig piaci alapon árazott szolgáltatást. Ráadásul így egészében rájuk hárul az ezen tranzakciók után szedett 6 ezrelékes tranzakciós illeték. Kovács Levente, a bankszövetség főtitkára szerint az intézkedés 42 milliárd forintos tranzakciós illetékfizetési kötelezettséget jelent jövőre a bankszektornak.

Ennek a következménye lehet, hogy a bankok a terhet a bevételkieséshez "legközelebb eső" módon enyhítik, vagyis például a lehető legnagyobb mértékben csökkentik az ATM-ekhez kapcsolódó költségeiket: a legkevésbé kihasználtakat egyszerűen megszüntetik, és az ésszerűség határain belüli méretűre csökkentik a hálózatot. A bankok mozgástere ebben a kérdésben erősen korlátos, ATM-ek megszüntetése negatív hatással lehet a kiépített brandre. De az is előfordulhat, hogy az automaták megszüntetésével nem enyhíthető bevételkiesés többi részét más banki díjakon keresztül hárítják át az ügyfelekre, így azok járnak rosszabbul februártól, akik eddig nem igazán vettek fel készpénzt.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

De más módon is megpróbálhatják a bankok megakadályozni, hogy készpénzhez jussunk. Vicces ötleteket szedtünk össze a világból.

 

Címkék:
ATM, ingyenes készpénzfelvét,