Önkéntes pénztári ellátásra jogosultak a rokkantnyugdíjasok

Pénzcentrum2012. augusztus 17. 12:15

Nem volt világos, hogy kaphatnak-e az önkéntes pénztárakból nyugdíjat azok az emberek, akiknek 2011. december végéig rokkantsági vagy baleseti rokkantsági nyugdíjat állapítottak meg, hiszen az év eleje óta ez a kategória nem létezik. Az NGM mai állásfoglalása szerint augusztus elejétől rendeződött a pénztártagok helyzete, és a korábban említett tagok jogosultak önkéntes pénztári nyugdíjszolgáltatásra.

Az önkéntes kölcsönös biztosítópénztárakról szóló törvény értelmében év eleje óta nem minősül nyugdíjnak a rokkantsági ellátás (rokkantsági nyugdíj), mivel a tavalyi jogszabály-módosítás a rokkantsági nyugdíjat, mint "nyugdíjbiztosítási ellátás" fogalmát megszüntette.

Az Nemzetgazdasági Minisztérium állásfoglalása szerint, a közelmúltban elfogadott (augusztus 1-től hatályos) szabályozás rendezi azon pénztártagok helyzetét, akik részére legkésőbb 2011. december 31. napjáig rokkantsági vagy baleseti rokkantsági nyugdíjat állapítottak meg, ugyanis esetükben a szolgáltatás igénylésének időpontjától függetlenül a 2012. január 1-jét megelőzően hatályos szabályokat kell alkalmazni.

Ez azt jelenti, hogy akik részére tavaly év végéig rokkantsági, baleseti rokkantsági nyugellátás került megállapításra, az igénylés időpontjától függetlenül jogosultak az önkéntes pénztári nyugdíjszolgáltatásra.

Címkék: