Pofátlan nyugdíjcsalók: a halott rokon után is felveszik

Világgazdaság2012. augusztus 14. 09:03

2010-ben több mint 4 milliárd forintot vettek fel jogosulatlanul Magyarországon nyugdíjként vagy nyugdíjszerű ellátásként - írja a Világgazdaság.

Fokozatosan növekedő tendenciát mutatott a jogalap nélkül felvett ellátások állománya 2006 és 2010 között - derül ki az Állami Számvevőszéknek a tb-nyilvántartások ellenőrzéséről szóló jelentéséből. Míg 2006-ban még 2,2 milliárd forintról volt szó, négy évvel később ez az összeg már 4,4 milliárd forintot tett ki.

Az Országos Nyugdíjbiztosító Főigazgatóság (ONYF) a lapot úgy tájékoztatta, Magyarországon is előfordul, hogy ha meghal a nyugdíjas, azt a családtagok nem csak hogy nem jelzik a nyugdíjfolyósítónak, de még a nyugdíját is felveszik. Holott a hatályos szabályok szerint a halálesetet 15 napon belül jelenteni kellene.

Jogosulatlan nyugdíjfelvételnek számít, ha utólag kiderül: a nyugdíj, özvegyi nyugdíj, árvaellátás vagy korábban a rokkantnyugdíj nem, esetleg később, vagy csak alacsonyabb összegben járt volna az érintettnek. Akár bűncselekménynek is minősülhet, ha az illető szándékosan adott be hamis iratokat.

Címkék: