Két csúcsot is megdöntött júliusban a magyar lakosság

Pénzcentrum2012. augusztus 4. 10:01

Sosem volt még olyan intenzív az egy hónap alatt bekövetkezett lakossági állampapír vásárlás, mint júliusban és emiatt minden idők legmagasabb szintjére ugrott a háztartások által birtokolt állampapír állomány is - derül ki az Államadósság Kezelő Központ által most közzétett adatokból.

Az ÁKK közleménye szerint júliusban 72,2 milliárd forinttal 717,8 milliárd forintra ugrott a magyarországi lakossági állampapír állomány. Mindkét adat csúcsnak számít, egyúttal pedig azt jelenti, hogy jelentősen gyorsult a lakosság egyhavi vásárlási intenzitása júniushoz képest. Akkor ugyanis 42,3 milliárd forintos volt a bővülés üteme.


A lakossági állampapírok felé fordulás idén februárban, azaz fél ével ezelőtt, az ÁKK tudatos kampányával és vonzó konstrukcióinak széles körben ismertté válásával indult el és amint látható, az utóbbi hónapokban 40-70 milliárd forintos volt az egyhavi értékesítési volumen. Ez egy igen jól sikerült heti diszkontkincstárjegy aukció forrásbevonását is meghaladja, azaz az államadósság finanszírozási folyamatok szempontjából is egyre nagyobb jelentőségű, ami a lakossági állampapír értékesítés területén zajlik. A júniusi folyamatok részletei:

2012.07.12 10:13 Ötéves csúcsra ugrott a magyarországi lakossági állampapír állomány

Arról, hogy a dinamikus lakossági állampapír felfutás milyen piaci következményekkel jár például a bankok számára, az alábbi cikkekben olvashatnak részletesen:

2012.07.19 07:02 Viszi a lakosság az állampapírt, mint a cukrot

2012.07.26 10:00 A lakossági állampapír forgalmazás jelentősége az államadósság finanszírozásában

Mivel a július végi államadóság statisztikák még nem állnak rendelkezésre, ezért pontos arányt nem tudunk mondani, de a 718 milliárd forintos lakossági állampapír állomány kb. 6,7%-át teszi ki a forintban kibocsátott, piaci alapon elérhető magyar állampapíroknak.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)


Az ÁKK közleményéből az is kiderül, hogy a júliusi, igen intenzív állomány felfutás pontosan milyen összetétel mellett valósult meg. A legnagyobb részarányt a havi értékesítésből továbbra is a Kamatozó Kincstárjegyek teszik ki (55,8 milliárd forintos egyhavi állománybővülés), a második legnépszerűbb lakossági állampapír típus az egy és kétéves Kincstári Takarékjegy (7,7 milliárd forint), a harmadik helyen az inflációkövető Prémium államkötvények állnak (6,5 milliárdos állománybővülés), míg a közelmúltban indított Féléves Kincstárjegyből 2,1 milliárdnyi kelt el az év hetedik hónapjában.

Az alábbi ábrából nehezen leolvasható, de a mögöttes adatok szerint csaknem "fillérre" pontosan megegyezik egymással a Kamatozó Kincstárjegyek és a Kincstári Takarékjegyek forgalomban lévő állománya (258 milliárd forint).


Az ÁKK adatai szerint az idei év első hét hónapjában 245 milliárd forinttal nőtt a lakossági állampapír-állomány, amely növekményéből a Kamatozó Kincstárjegyek állományára 173,5 milliárd, míg az egy és kétéves Kincstári Takarékjegyek együttes állományára 31,1 milliárd forint jut. A 3-5 éves, azaz hosszabb futamidejű, inflációkövető Prémium Magyar Államkötvény 34,2 milliárd forinttal nőtt az állomány, így ennek a csoportnak a forgalomban lévő állománya már meghaladta a 200 milliárd forintot, ami az államadósság közép távú finanszírozása szempontjából sem lebecsülendő tényező. Az új Féléves Kincstárjegyből összesen 6,2 milliárdnyi került értékesítésre a termék piaci bevezetése óta eltelt három hónapban.

Címkék: