Sportban a hozam, szponzorban a bizalom

Pénzcentrum2012. május 30. 10:09

Valószínűleg nem tévedünk nagyot, ha már májusban kijelentjük, hogy az idei nyár legfontosabb, világszerte legnagyobb érdeklődéssel várt eseményei az UEFA 2012 Labdarúgó Európa-bajnokság és a XXX. Nyári Olimpiai Játékok lesznek. A rangos sporteseményeket nézők milliárdjai követik világszerte, a sportrajongó tömegek pedig a legnagyobb világcégeknek jelentenek potenciális fogyasztókat.

Persze a nagyvállalatok marketing-szakemberei számára a világ legrangosabb sporteseményeinek támogatása nem elsősorban eladásaik rövid távú növeléséről szól, a stratégia sokkal összetettebb ennél. Az elköltött dollármilliók inkább kommunikációs célokat (például az ismertség növelését) szolgálják, amelyek hosszú távon járulnak hozzá egy társaság jövedelmezőséghez. Fontosságukat mutatja azonban, hogy a világcégek egyre nagyobb összegeket áldoznak a nagy nemzetközi sportesemények szponzorálására, mert jól tudják: a vásárlók számára már nem mindig az ár a fontos.

A sportesemények támogatására szánt dollármilliókat általában nem azért költik el, hogy az olimpia, vagy a labdarúgó EB ideje alatt több póló, autó vagy üdítő fogyjon. A szponzoráció sokkal inkább egyfajta befektetés a jövőbe. Az erre költött pénz bonyolult módon ugyan, de valamiképpen megtérül a szponzor számára.

Ha nézők százmilliói látják a hirdetést, az hosszú távon növeli az adott cég vagy termék ismertségét. Vásárláskor a boltban egy ismert terméket szívesebben vásárol a fogyasztó, mint egy teljesen ismeretlent, főként, ha ahhoz a márkához még érzelmek is kötődnek. A sportszponzoráció másik célja pedig éppen az, hogy a reménybeli vevő ne a megszokott hirdetési helyzetben találkozzék az adott termékkel, hanem mondjuk egy kellemes élethelyzetben, pozitív körülmények között. Ha például életünk legizgalmasabb futballmérkőzésén valamilyen élmény ér minket egy autómárkával kapcsolatban, akkor ehhez a márkához tudat alatt kellemes érzés kötődik, ami autóvásárláskor nagy előny lehet az adott márka gyártója számára.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Egy ismert és szeretett márka pedig felbecsülhetetlen értéket jelent, hiszen rengeteg pénzt lehet vele keresni - bizonyítják ezt a sportesemények legismertebb támogatóinak, például az Adidasnak, a Coca-Colának, vagy épp a McDonald's-nak a sikerei is.

Ha kíváncsi vagy arra, hogy milyen összefüggés van a sportesemények és a befektetések között, hogy miért éri meg a világcégeknek a labdarúgó Európa-bajnokság és az olimpia támogatása, vagy hogy hogyan lehetsz részese Te is a világ legnagyobb szponzori sikereinek, olvasd a Pénzcentrum.hu és az OTP Alapkezelő június 4-én induló cikksorozatát!

Címkék: