Elkaszálják a rokkantsági, özvegyi nyugdíjakat?

Pénzcentrum2011. október 12. 08:35

2012 januárjától csak a korhatár feletti öregségi ellátások számítanak nyugdíjnak, így a korhatár alattiak szociális ellátássá alakulnak. Ezekre ugyanakkor nem vonatkoznak a nyugdíjemelési vagy a nyugdíjakat védő szabályok - írja a Napi Gazdaság Online.

Jövőre jelentős változáson megy át a jelenlegi rendszer: a kormány tervei szerint egyes jelenleg nyugdíjnak minősülő tb-ellátások, elvesztik nyugdíj-státuszukat és egyszerű szociális ellátássá alakulnak át.

A nyáron elfogadott alkotmánymódosítás idevágó passzusa eredetileg a rendőrségi szolgálati nyugdíjakra vonatkozott volna - ugyanakkor a most formálódó kormányzati javaslat már nem állna meg kizárólag a fegyveres testületek kedvezményes szolgálati nyugdíjainak ellátássá való átalakításával, hanem ez vár minden korhatár alatti nyugdíjra is.

Mivel 2012 januárjától az alaptörvény csak öregségi nyugdíjat ismer el társadalombiztosítási pénzbeli ellátásként, szociális juttatássá alakulhat át rokkantsági, özvegyi és árvasági ellátás is. Ezekre ugyanakkor nem vonatkoznak a nyugdíjemelési vagy a nyugdíjakat védő szabályok.

 

Címkék: