Született feleségek a lenyugvó nap országában

Pénzcentrum2011. július 26. 18:32

Akinek a címről a hagyományos japán étel, a  sushi elkészítésével bajlódó háziasszony képe ugrik be, bizony nagyon nagyot téved! Egy otthon ülő 3 gyerekes háziasszony Japán leghíresebb devizakereskedője. Ő eddig 800 millió jent, vagyis 9 millió dollárt keresett a devizapiacon.

A háziasszonyok a japán lakosság nagy tiszteletben álló szereplői. Igaz, a meglehetősen férfiközpontú társadalalom még mindig ellenzi, ha a nők karrierre vágynak, mégis rendkívül fontos szerepük van. Ők a japán családi modell mozgatórugói: vezetik a háztartást, nevelik a gyerekeket, beosztják a családi büdzsét. Az utóbbi különösen nagy feladat, hiszen nem kis összegről van szó. A japán háztartások összvagyona egyes becslések szerint 12.5 trillió jenre tehető! A férjek szerepe a család anyagi biztonságának megteremtésére korlátozódik. Egy japán mondás szerint "a férj akkor jó, ha egészséges és nincs otthon".

Az ezredfordulót követő években a japán nők elkezdték a japán pénzügyi világ meghódítását, teljesen új értelmet adva ezzel a házimunka szónak. Mivel a 0% körüli japán kamat miatt nem volt érdemes megtakarításokat felhalmozni , figyelmük az elhanyagolható profitot hozó takarékbetétekről, az ennél lényegesen nagyobb haszonnal kecsegtetető devizapiacok felé fordult. Az online internetes kereskedés hajnalán 1999-ben, még csak 300 ezren kereskedtek ilyen módon Japánban, 2009-ra ez a szám 27 millióra duzzadt.

A növekedésből a háziasszonyok is kivették a részüket. A "kimono kereskedőnek" becézett háziasszonyok, mára a piac meghatározó szereplőjévé váltak. Kedvenc termékük az amerikai dollár japán jen keresztárfolyam, amely árfolyammmozgását sokszor erősen befolyásolja piaci tevékenységük. Legutóbb a jegybank elnökségi tagja - Kiyohiko Nishimura - emelte ki a kimonó traderek jelentőségét és devizapiacra gyakorolt kiegyenlítő hatását.

Mi sem bizonyítja jobban az ázsiai hölgyek kereskedési kedvét, mint az alábbi két friss adat:

- Japán legnagyobb online FX kereskedési platformjába, a Nomura Holdings-ba befutó minden ötödik megbízás a háziasszonyoktól érkezik
- becslések szerint a tokiói tőzsde devizaforgalmának mintegy 20-30%-át a szigetországbeli nők bonyolítják

És hogy miért pont a devizapiacra esett a választásuk?

A devizapiac nem érdemtelenül kapta a pénzpiacok "vadnyugata" becenevet. A részvénypiachoz képest nagy a likviditás, magas az árfolyam ingadozás, így nagyobb nyereségre is szert tehetünk rövidebb idő alatt. Igaz, a kockázatok is magasabbak. A manapság hihetetlen népszerűségnek örvendő online kereskedési felületek által egyszerű a hozzáférés a piachoz, ahol akár napi 24 órában kereskedhetünk. A piaci spekuláció tehát könnyedén beilleszthető az elfoglalt asszonyok napi rutinjába.

A kereskedő háziasszonyok saját szubkultúrát hoztak létre. Sokuk egészen elképesztő sikersztorival büszkélkedhet. Akad olyan is, aki valódi hírességgé lépett elő. Rendszeresen szerepel magazinokban és TV műsorokban, hogy kedvet csináljon a többi otthonülő asszonynak. És hogy mit tanácsol a kezdő kereskedőknek a 61 éves top trader Yukiko Ikebe?
"Nincs könnyen jött pénz! Ne várjuk, hogy a sült galamb a szánkba repüljön. Mindennek az alapja a tanulás és a kemény munka."

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)


Ha úgy gondolja, hogy a japán háziasszonyok példájára Ön is belevágna az online kereskedésbe, látogasson el a PC Tőzsdesuli oldalára.

A cikk saját termék népszerűsítésére szolgál.

Címkék:
itrader,