55 éves betétesek hozzák a pénzt az OTP-nek

Pénzcentrum2011. április 21. 13:50

Ma a lakosság egyharmada ugyan képes lenne mégsem hajlandó megtakarítani. Havi 10-15 ezer forint megtakarítással gondolhatunk a jövőnkre, nyugdíjas éveinkre, költözésre, gyerekeinkre. Miért csak 55 év felett jut eszünkbe az öngondoskodás?

Az OTP Bank által szervezett tájékoztatón a bank több képviselője beszélt a magyar lakosság megtakarítási hajlandóságáról és annak problémáiról. Még messze állunk a nyugati fejlett előrelátó hozzáállástól. A megtakarítással is rendelkező ügyfelek átlag életkora 55 év - mondta el Nyitrai Győző az OTP Bank Értékpapír és Vagyontervezési Szolgáltatások Főosztályának igazgatója.

Nem ismerjük és legfőképp nem szeretjük a kockázatokat: a lakosság megtakarításainak 77 százaléka van rövid lejáratú betétekben. Ennek a 7,3 milliárd forintos betétállománynak a 20 százaléka látra szóló, 15 százaléka deviza. A biztos megtakarítások keresése is inkább rövidtávra szól, egy és három év közötti megtakarítások a jellemzőek.

A lakosság részvényállománya is kiugróan alacsony a környező országokhoz képest, egy átlagos háztartás megtakarításai között 1 százalékban találhatunk részvényeket. A teljes tőzsdén jegyzett tőke csupán fél százaléka van a háztartások kezében. Összehasonlításképp a lengyel lakosság megtakarításának 10 százaléka részvényekben van- mondta el Turny Ákos a Lakossági Bankszámla és Betét Főosztály igazgatója.

 

Címkék: