Lerohanta a lakosság a pénzváltókat!

Pénzcentrum2010. május 5. 14:01

Az ingadozó forint feladja a leckét a hazai pénzváltó irodáknak: naponta akár tízszer is változhatnak az átváltási értékek. A lélektani határt átlépő euróárfolyam hatására pedig beindult a hónapok óta pangó piac, az emberek tömegesen adják el olcsóbban vett eurójukat, és veszik a most olcsó forintot - írja az Index.

Megrohamozta a lakosság a pénzváltókat a forint utóbbi napokban tapasztalt gyengülése miatt. Kósa Zoltán, a Magyar Pénzváltók Országos Egyesületének elnöke elmondta: amikor lélektani határok buknak el, mindig nagyon sokan adják el a korábban felhalmozott eurójukat. A nagy váltócégek azonban - akik szerződött partnereiktől, a bankoktól és a takarékszövetkezetektől nagyobb tételben tudnak vásárolni - megfelelő tartalékokkal rendelkeznek ahhoz, hogy az akár három-négyszeresére is megugrott keresletet kiszolgálják.

Mivel a cégek viszonylag kis árréssel dolgoznak, az ingadozó árfolyamváltozásra meglehetősen rugalmasan kell reagálniuk. Kósa szerint a tegnapihoz hasonló napokon akár tízszer is változhatnak az értékek az utcai pénzváltók árfolyamjelző tábláján. Ennél nehezebben tudnak reagálni a piaci mozgásokra az eurót - elsősorban marketingcélból - szintén elfogadó szupermarketek és hipermarketek, de ez nem okoz komoly problémát, hiszen a pénzváltóknál jóval nagyobb marzzsal dolgoznak, ráadásul az euróval történő fizetés egyelőre egyáltalán nem is jellemző.

A cikk folytatásához kattintson ide.

Címkék: