Forgalomba kerül a kékfrank: kép a helyi valutáról

Pénzcentrum2010. április 28. 08:32

A kibocsátó Ha-Mi-Összefogunk Korlátolt Felelősségű Európai Szövetkezet (SCE) szerint miután a PSZÁF is áldását adta rá, május 4-én forgalomba kerül a készpénz-helyettesítő kékfrank - írja a Napi Gazdaság.

A "helyi valutát" a szövetkezet számlavezető bankja, a Rajka és Vidéke Takarékszövetkezet forgalmazza majd. A soproni térség szőlő- és bortermelői még tavaly nyáron döntöttek arról, hogy az ágazat és régió gazdaságának dinamizálása érdekében szövetkezetet alapítanak, s az egymás közötti pénzforgalomban bevezetik a kékfrankot.

A 123 tagú, 38,5 ezer euró jegyzett tőkével megalapított szövetkezetet 2009. december 18-án jegyezte be a cégbíróság.

A szövetkezetnek 100 euró értékű részjegy befizetése után ma is bárki tagja lehet, aki vállalja, hogy a kékfrankot elfogadja és számlát nyit az SCE bankjában.

Majd az Állami Pénzjegynyomda közreműködésével elkezdődött a különböző címletek tervezése és nyomtatása. Időközben arról is döntöttek, hogy a kékfrankot ne csak a tagság használhassa. A különböző elfogadóhelyeket - a bankkártyákhoz hasonlóan - matricákkal jelölik. Az SCE-nél abban is bíznak, hogy már az év végére a térségben több száz ilyen elfogadóhely lesz.

Címkék: