ING: valami nem stimmel

Portfolio2009. július 13. 15:59

Kétséges, jóváhagyja-e az Európai Unió Hollandia legnagyobb pénzügyi szolgáltatójának, a ING-nek a szerkezetátalakítási tervét, melyet a holland kormány nyújtott be - írja a Bloomberg. Az Európai Bizottság arra kíváncsi most, miként értékelik a társaság portfóliójában felhalmozódott illikvid eszközöket.

A testület még március 31-én adott időleges jóváhagyást a holland kormány programjára. Raymond Vermeulen, az ING szóvivője szerint most is a korábban megkezdett úton folyik tovább a cég és az Európai Bizottság közötti együttműködés.

Az EU egész területén folynak szerkezetátalakítások pénzügyi szervezeteknél, melyek hiányában az EU visszautasíthatja a bankok, biztosítók állami támogatásának igénybe vételét - emlékeztet a Bloomberg. A múlt hónapban például Neelie Kroes, az EU versenybiztosa jelentette ki, a két brit bankóriás, a Royal Bank of Scotland és a Lloyds Banking Group is lehet, hogy el kell adja néhány üzletágát annak érdekében, hogy jóváhagyják esetükben az állami mentőcsomagot.

Az ING-nek az amerikai subprime hiteleknél jobb, az elsőrendű hiteleknél azonban rosszabb ún. Alt-A hitelek jelentettek problémát. Ezek cash flowját és kockázatait a holland kormány részben átvállalta egy 28 milliárd dollárnak megfelelő támogatás fejében még év elején.

Címkék: