Tíz dolog, amit sosem tudtál a bankokról...

Pénzcentrum2009. május 4. 11:02

Talán sokak számára még mindig nem világos, hogy az élet milyen sok területén befolyásolnak minket a pénzintézetek. Álljon itt néhány érdekes eset és példa annak bizonyítására, milyen sok szempontból is fontosak a pénzügyek.

- A Magyar Nemzeti Bank adatai szerint 2008 március 31-én összesen 304,6 millió bankjegy és 986,3 millió érme volt forgalomban. Ezek együttes értéke 2 191 milliárd forint volt.

- 2007-ben összesen 10 139 darab hamis forintbankjegyet foglaltak le Magyarországon. A leggyakoribb hamisítvány - az összes elfogott hamisítvány háromnegyede - 1 000 forintos bankó volt.

- 2001-ben Svájcban két bank is megtiltotta, hogy bárki is Mikulás-jelmezben lépjen a fiókjaiban - félve a bankrablásoktól.

- 1999-ben egy rövidlátó bankrabló szemüveg nélkül próbált meg kirabolni egy bankot, hogy ezzel is elmaszkírozza magát. Szerencsétlenségére átesett egy bútordarabon, így rövid időn belül bilincsben vitték el.

- Csődbe került magánszemélyek nem léphetnek az Ascot-i Derby-n a királyi páholyba.

- Svájc volt az első ország a világon, ahol bankjegyeket nyomtattak: 1661-ben.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

- Egy tel-avivi bankpénztáros különös módon akadályozta meg a fiók kirablását: olyan süket volt ugyanis, hogy nem hallotta a bankrabló suttogását, amikor az a pénz átadására szólította fel. A támadó zavartan elmenekült.

- Kolumbiában 1996-ban kiraboltak egy vérbankot.

- A bank-i könyvelés színvilága - melyben pirossal írják a negatív és feketével a pozitív tételeket - a középkorba nyúlik vissza. Az abakuszokon ugyanis piros golyók jelölték a negatív, feketék pedig a pozitív számokat.

- "A pénz jobb, mint a szegénység, már csak anyagi szempontból is" - Woody Allen

Címkék: