10 dolog, amiért túl sokat fizetünk

Pénzcentrum2009. március 9. 11:30

Hétköznapi dolgok, amikért túl sokat fizet, pedig lenne egyszerűbb vagy olcsóbb megoldás is. Spóroljon, okosan!

1. Délutáni csoki: az ebéd és a munkaidő vége között sokszor érezzük úgy, szükségünk van egy csokira, gumicukorra, vagy bármilyen édességre. Ilyenkor megkeressük a legközelebbi csoki-automatát, benézünk a büfébe, vagy a közeli kisboltba. Azonban sokkal okosabban tesszük, ha inkább gyümölcsöt eszünk ilyenkor. Két alma nem csak egészségesebb és frissítőbb, hanem olcsóbb is.

2. Ásványvíz: most válság van, félretehetjük a flancolást. Másfél liter ásványvíz nagyjából ugyanannyiba kerül, mint fél liter, ezért vegyünk inkább egész napra egy nagy üveggel, mintsem 3-4 kis kiszerelésűt. Sőt, abba sem halunk bele, ha néha csapvizet iszunk.

3. Kávé: számolja ki, mennyit költ kávéra egy nap - pláne, ha a divatos, amerikai stílusú kávézókat választja. Arról nem is beszélve, hogy a kávézással sokszor együtt jár egy kis édesség, sütemény nassolása is. Vegyen inkább egy termoszt, főzze le reggel, otthon az egész napi fekete-adagot. Persze, nem olyan friss, mint a kávéházban, viszont úgy készíti, ahogy Ön szereti -és nagyságrendekkel olcsóbb is.

4. Zenehallgatás: hallgasson zenét olcsón, anélkül, hogy az illegális letöltés bűnébe esne. Ha kicsit körülnéz a világhálón, már pár forintért is találhat letölthető zenéket, teljesen legálisan, ráadásul a hangminőség is jobb lehet, mint a fájlcserélő oldalaknál. De az is lehet, hogy kedvenc zenekara magától teszi ingyenesen elérhetővé legújabb számait- nézze meg az előadó honlapját vagy myspace- lapját a legolcsóbb zenékért.

5. Mozi helyett otthoni filmnézés: nem kell mondanunk, mennyire költséges manapság a moziba járás. Helyette keressen filmeket az online videotékák kínálatából. Ha pedig van egy kis ideje, menjen el a helyi könyvtárba: meglepődik majd, hogy mennyi jó filmet lehet kikölcsönözni!

6. Virágvásárlás: Ahelyett, hogy a szaküzletekben vásárolna vágott virágot, nézzen be egy szupermarketbe. Manapság az ilyen boltok egyre nagyobb üzletet látnak a virág-értékesítésben, ezért sokszor rendkívül alacsony áron kínálják azokat. De nézzen szét lakóhelyén, hátha van az Ön közelében olyan, aki virágtermesztéssel foglalkozik.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

7. Zöldség, gyümölcs: az előre elkészített saláták vagy más zöldségek időt spórolnak meg, azonban sokkal többe is kerülnek. Keresse az évszaknak megfelelő zöldségeket, és ne feledje: a savanyú káposztában több vitamin van, mint a mandarinban vagy a narancsban.

8. Bankkártya-díjak: Biztos, hogy megéri lustaságból fizetnie a banknak? Ma már egyre jobb feltételekkel kínálnak a pénzintézetek folyószámlákat, sokszor a számlavezetés és a bankkártya díja is alacsony, vagy teljesen ingyenes. Fordítson egy kis időt, nézzen szét a bankok ajánlatai között, és ne féljen váltani!

9. ATM- díjak: Csak ritkán fizet kártyával? Ne aggódjon, az elektronikus fizetési megoldások ma már egészen biztonságosnak számítanak. Ráadásul a legtöbb esetben ingyenesek, így sokat spórolhat a pénzfelvétel díján is.

10. Postai költségek: Felejtse el a levelezést, ma már szinte minden megoldható elektronikusan. Nem csak a csekkbefizetés, a pénzátutalás, hanem a legtöbb dokumentum vagy kép is küldhető interneten, gyakorlatilag ingyen.

Címkék: