A britek eltörölnék a nyugdíjkorhatárt: zúgolódnak a cégek!

Pénzcentrum2009. január 21. 14:00

Nagy-Britanniában, csakúgy mint hazánkban, illetve számos egyéb országban, a nyugdíjalapokban található pénzek nagy része a válság következtében most elillant. Bár szakértők szerint emiatt nem kell, hogy fájjon a fejünk, hiszen hosszú távon a pénz- és tőkepiacok is talpra állásával a megtakarításaink értéke is emelkedni fog, a most nyugdíjba vonulók mégis bajban vannak. A brit kormány ezért komoly lépésekre készül!

Gordon Brown és kormánya a napokban úgy döntött, megpróbálják keresztülvinni a cégek ellenállásán azon szándékukat, hogy kvázi eltöröljék a jelenleg érvényben lévő 65 éves nyugdíjkorhatárt, pontosabban lehetővé tennék a munkavállalók számára, hogy maguk döntsenek: visszavonulnának, vagy dolgoznának még inkább.

A módosítás ráadásul visszamenőleges hatályú lenne, vagyis azokra is vonatkozna, akik most írták alá szerződésüket nyugdíjba vonulásukról.

A kormány szerint erre azért van szükség, mert a most nyugdíjba vonulók közül sokan nem rendelkeznek elegendő megtakarítással, azt ugyanis a válság felemésztette, így komoly anyagi gondokkal kellene megküzdeniük állásuk elveszítése után.

Elvileg már 2006-tól jogukban áll a munkavállalóknak kérni, hogy folytathassák munkájukat 65 év felett is, azonban a cégeket semmi nem kötelezte arra, hogy ezen kérésnek eleget tegyenek, vagyis nyugdíjba küldhették dolgozóikat. A tervezett szabályozás ezen változtatna.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Felmérések szerint az elmúlt években megemelkedett a nyugdíjba vonulás után továbbra is munkát vállalók aránya: míg 1998-ban a nőknek még csak 8, míg a férfiaknak 7 százaléka dolgozott 65 év felett, addig 2008-ban ugyanez az arány már 13, illetve 10 százalék volt.

Természetesen a cégek, főként a kis- és középvállalkozások már most felemelték hangjukat a törvénymódosítás ellen. Utóbbiak szerint őket még hátrányosabban érintené a döntés, ugyanis nem rendelkeznek olyan ügyvédi apparátussal, mint a multik, akik feltehetően könnyű szerrel kijátsszák majd a szabályozást.

Címkék: