Mi lesz a betétesekkel nulla százalékos alapkamatnál?

Pénzcentrum2009. január 5. 13:00

Bár idén várhatóan a hazai alapkamat is csökkenésnek indul, mi még mindig jóval nagyobb hozamra számíthatunk bankbetéteink után, mint a britek, akik 315 éve nem láttak ilyen alacsony irányadó kamatot.

A Bank of England által meghatározott irányadó ráta 1694-es indulása óta nem állt 2 százaléknál alacsonyabb szinten, azonban még ezen a héten változás állhat be e téren, ha a monetáris tanács az elemzői várakozásoknak megfelelően újabb kamatvágásra szánja el magát.

A lépéstől most már valóban rettegnek a betétesek, akiknek már eddig is be kellett érniük 1 százalék körüli betéti kamatokkal, hamarosan azonban a 0 százalékos sem lesz elképzelhetetlen.

Ilyen hozamok mellett nem is lenne csoda, ha inkább a matracokba rejtenék az emberek megtakarításaikat, ami a forráshiánnyal küzdő bankok számára nem sok jót vetít előre. A helyzet súlyosságát felismerve már Gordon Brown is elismerte, hogy a betéteseknek kormányzati segítségre van szükségük.

Ez a természetesen nem magasabb betéti kamatokban fog realizálódni, hiszen annak meghatározása a jegybank és a kereskedelmi bankok feladata, azonban egyéb eszközökkel támogatni lehet a megtakarítókat, például adókedvezményekkel, kamatadó eltörlésével, vagy időszakos megszüntetésével.

Címkék: