Özönlenek a vendégmunkások Magyarországra: Kirgizisztán és Vietnam a top küldőországok között

Pénzcentrum2024. április 15. 17:04

Fülöp-szigetek, Kirgizisztán és Vietnam polgárai között népszerűek a magyar álláslehetőségek, míg a környező országok dolgozói már rég nyugatabbra keresnek munkát.

Egyre több dolgozó jön a Fülöp-szigetekről Magyarországra, de Vietnámból és Kirgizisztánból is szép számmal érkeznek hozzánk - derült ki a KSH friss adataiból, melyet aztán a Portfolio szemlézett. Mindeközben az ukrán, a szlovák és a román dolgozók száma csökken.

A lap szerint az adatokból az látszik leginkább, hogy a harmadik országbeli dolgozók bevándorlása Magyarországra a tavalyi évben vett igazán nagy lendületet. Amíg 2022-ben még csak 1100 fülöp-szigeteki volt hazánkban, addig 2023-ban már közel 6300-an dolgoztak itt, vagyis egy év alatt több mint 5 ezerrel nőtt a létszámuk. Ilyen sok munkavállaló egyetlen országból sem érkezett hozzánk. A dobogó második és harmadik fokára is távoli országok állhattak fel, egy év alatt 2200 vietnámi és 1300 kirgiz dolgozó érkezett Magyarországra.

A környező országokból szinte már egyáltalán nem érkeznek Magyarországra, hiszen az elmúlt évtizedben hazánk elveszítette azt a bérelőnyt, amit kínált a régiós országok versenyében. Ráadásul egyre inkább Nyugat-Európában keresnek munkát a kelet-közép-európai térség dolgozói.

Címkék:
hrcentrum, dolgozók, dolgozó, országok, ország, vendégmunkás, vendégmunkások,