Áll a bál a Tesla legújabb gigagyárában: keményen odacsapnának Elon Musk dolgozói

Pénzcentrum2024. március 19. 14:44

A Tesla németországi üzemében dolgozók hamarosan új üzemi tanácsot választanak, amelynek célja az IG Metall szakszervezet befolyásának növelése a bérezés és munkakörülmények terén, miután biztonsági aggályok merültek fel, a gyárban korábban tűzeset is történt - írta meg a Reuters.

A Tesla németországi dolgozói hamarosan új üzemi tanácsot választanak, amelynek célja a munkakörülmények és a bérezés javítása. Az IG Metall szakszervezet, amely az amerikai autógyártót korábban biztonsági hiányosságok miatt kritizálta, nagyobb befolyásra törekszik ebben a folyamatban. A berlini gyárban történt feltételezett gyújtogatás után Elon Musk, a Tesla vezérigazgatója is látogatást tett az üzemben.

Az IG Metall 106 jelöltet indít a március 18-20 között esedékes választásokon, hogy megszerezze a 39 helyből álló tanács többségét. Ez lehetőséget adna a szakszervezetnek arra, hogy nagyobb hatást gyakoroljon az üzem politikájára, különösen azokon a területeken, ahol problémák merültek fel.

A szakszervezet követeléseiben szerepelnek új alkalmazottak felvétele, jobb munkaidő-beosztás, legalább 20 nap szabadság, egészségvédelem és biztonság javítása, magasabb bérek és rövidebb munkaidő. Dirk Schulze szerint sürgős változtatásokra van szükség a balesetvédelemben. A létszámhiány kezelésére ideiglenes alkalmazottak foglalkoztatását javasolják.

Michaela Schmitz, az aktuális üzemi tanács vezetője hangsúlyozza, hogy eddig is jelentős eredményeket értek el szakszervezet vagy kollektív szerződés nélkül: 18%-os béremelés, jobb munkahelyi egészségvédelem és biztonság, valamint további juttatások bevezetése. Szerinte ez azt mutatja, hogy nincs szükség külső beavatkozásra.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A Tesla korábban visszautasította az IG Metall vádjait a gyár biztonsági és egészségügyi körülményeivel kapcsolatban. A vállalat kiemelte: elsődleges prioritása a dolgozók védelme. Tavaly emelték meg az üzem dolgozóinak fizetését is, ami pozitív fogadtatásra talált Dirk Schulze részéről, bár további javulást sürgetett a munkakörülmények terén.

Címlapkép: Filip Singer, MTI/MTVA

Címkék:
hrcentrum, biztonság, gyár, szakszervezet, tesla, németország, dolgozók, autógyár, munkakörülmények, tűzeset, tesla motors,