Bérükről vallottak a Fülöp-szigeteki vendégmunkások: ennyit kapnak valójában a magyar gyárakban

Pénzcentrum2024. március 10. 08:59

Egy sor kedvezmény illeti meg a vendégmunkásokat, a munkaközvetítő pedig sok mindent kifizet helyettük.

Vegyészmérnök és más, kimondottan értelmiségi munkakörből érkező is simán beáll gyári munkára egy idegen országban, ha jobb a fizetés, mint otthon - ez derült ki a Deutsche Welle videójából, amit két, hazánkban munkát talált fülöp-szigeteki vendégmunkásról forgattak. Elhangzott, tavaly nettó 550 eurós (215 ezer forintos) keresettel csábították a filippínó munkásokat Magyarországra egy hirdetésben gyári vagy mezőgazdasági területre. A videóban megszólalt egy fülöp-szigeteki munkaközvetítő, aki szerint bár Ausztriában sokkal jobb fizetéseket kínálnak, a magyarországi munkákra is bőven van jelentkező. 

A riportban elmondták, hogy közvetítőn keresztül találtak a magyarországi munkalehetőségre, akik fizetik a repülőjegyüket, vízumot, biztosítást. Emellett kapnak étkezési hozzájárulást és ingyenes wifi-hozzáférést, aminek az otthon maradt rokonokkal való kapcsolattartás miatt örülnek nagyon. Azt is elmondták: szeretnek itt dolgozni, a magyarok kedvesek velük.

Több mint 10 ezer fülöp-szigeteki vendégmunkás dolgozik Magyarországon, az ukránok, a szerbek és a vietnámiak mögött a 4. legtöbb dolgozó innen érkezik.

Címkék:
hrcentrum, otthon, kedvezmény, dolgozók, dolgozó, sor, munkás, vendégmunkások, fülöp-szigetek,