Mikor jár a munkanélküli segély 2024 évében? Mennyi a munkanélküli segély összege?

Pénzcentrum2024. február 25. 11:05

Mindannyiunkkal előfordulhat életünk során akár alkalmilag, akár rendszeresen, hogy átmenetileg állás nélkül maradunk, hirtelen egyedül találjuk magunkat a munkaerőpiacon. Ilyen esetekben szükségünk lehet a munkanélküli segély juttatására, hogy viszonylagos anyagi biztonságban lábaljunk ki a szorult helyzetből. Nézzük, melyek a munkanélküli segély 2024 évi tudnivalói, mikor várható a munkanélküli segély utalás, mennyi a munkanélküli segély összege!

Cikkünkben a munkanélküli segély 2024 évi tudnivalóit gyűjtöttük össze olvasóinknak: tudd meg, mennyi a munkanélküli segély kalkulátor programunk szerint, a munkanélküli segély mikor jár az állás nélkül maradt magyar dolgozóknak, illetve mikor történik a munkanélküli segély utalás! Amellett, hogy megtudhatod, mikor jár munkanélküli segély, azt is eláruljuk, melyek a munkanélküli segély feltételei 2024 évében, nőtt-e a munkanélküli segély összege 2024 során az elmúlt években megszokott munkanélküli segély juttatásokhoz képest!

Munkanélküli segély 2024

A munkanélküli segély, más néven álláskeresési járadék egy olyan, meghatározott ideig folyósított ellátás, ami a két munkahely között állást kereső, átmenetileg munka nélkül maradt magyar dolgozók anyagi támogatását célozza. A munkanélküli segély 2024 évében nem változott a munkanélküli segély feltételek és a folyósítás mikéntje tekintetében: a munkanélküli segély 2024 évében is egy olyan juttatás, melyet legfeljebb 90 napon keresztül vehetünk igénybe, természetesen, ha megfelelünk a munkanélküli segély 2024 évi feltételeinek. Nézzük, mikor jár a munkanélküli segély és mennyi a munkanélküli segély összege!

Mikor jár munkanélküli segély egy álláskeresőnek?

A munkanélküli segély feltételei 2024 évében nem változtak. A munkanélküli segély igénylés szempontjából az álláskereső dolgozóknak a következő kritériumoknak kell, hogy megfeleljenek:

  • a kérelmező személynek a munkanélküli segély 2024 kérelem beadását megelőző 3 naptári évben minimum 12 hónapnyi, 8 órában bejelentett alkalmazotti vagy vállalkozói munkaviszonnyal kell rendelkeznie;
  • a TB-jogviszonynak nem kell feltétlenül megszakítás nélkülinek lennie, azonban a 30 napnál hosszabb időre igényelt fizetés nélküli szabadság már nem számítható be járulékfizetési jogviszonynak a munkanélküli segély igénylés tekintetében;
  • a munkanélküli segély kérvényezőjének munkaképesnek kell lennie és munkát kell akarnia vállalni;
  • a munkanélküli segély folyósítási ideje alatt az igénylő nem folytathat kereső tevékenységet (nem lehet a munkanélküli segély mellett dolgozni);
  • ha a munkanélküli segély jogosultja megtagadja az együttműködést a munkaügyi hivatallal (tipikusan nem fogadja el a felajánlott állásokat és nem vesz részt a képzési lehetőségeken), akkor megvonhatják tőle a munkanélküli segély utalását!

Munkanélküli segély kalkulátor: mennyi a munkanélküli segély 2024 évében?

A regisztrált álláskeresők szempontjából az a legfontosabb kérdés a munkanélküli segély utalás kapcsán, hogy mégis mennyi a munkanélküli segély összege, mire számítsunk a munkanélküli segély utalás esetében. Nos, a munkanélküli segély kalkulátor a következőképpen számítja ki, hogy mennyi a munkanélküli segély 2024 évi juttatása:

  • a munkanélküli segély összege a munkaerőpiaci járadékalap 60%-a, de legfeljebb a munkanélküli segély jogosultság kezdő napján hatályos kötelező legkisebb munkabér napi összegének megfelelő juttatás;
  • a munkanélküli segély számítás során az előző 4 naptári negyedévben befizetett munkaerőpiaci járulékot veszik alapul: minél több munkaerőpiaci járulékot fizettünk be, annál több munkanélküli segély jár, ha ilyen helyzetbe kerülünk;
  • a munkanélküli segély kalkulátor az egy napra vetített, arányosított járadékösszeggel számol, amelyet felszoroz a folyósítás időtartamával.

Mi történik akkor, ha valakinek több, különböző munkahelye volt, vagy ha nem dolgozott?

  • Abban az esetben, ha a munkanélküli segély 2024 évi igénylője az elmúlt 4 negyedévben több munkahelyen is dolgozott, a munkanélküli segély kalkulátor a rövidebb időszakot veszi alapul;
  • ha a munkanélküli segély igénylője egyáltalán nem dolgozott az elmúlt 4 negyedévben, de a jogosultsági feltételek teljesülnek rá, akkor a legalacsonyabb kötelező bér 130%-a jár neki 2024 évi munkanélküli segély gyanánt.

Nyugdíj előtti munkanélküli segély 2024

Érdemes kitérnünk a munkanélküli segély témaköre kapcsán a NYES juttatására is, ami nem más, mint a nyugdíj előtti álláskeresési segély. A NYES a munkanélküli segély egy speciális típusa, azok az idősödő álláskeresők igényelhetik, akik életkorukból kifolyólag hátrányból indulnak a munkaerőpiacon. A NYES azoknak jár, akik legfeljebb 5 évre vannak a nyugdíjkorhatártól, legalább 45 napon át álláskeresési járadékban részesültek, különféle életjáradékokban viszont nem részesülnek. NYES igénylése esetén a mindenkori minimálbér 40%-a jár az igénylőnek.

Kell adózni a munkanélküli segélyből?

Természetesen igen, ugyanis a munkanélküli segély adóköteles bruttó jövedelemnek számít. A munkanélküli segély 2024 évi összege után fizetnünk kell a 15%-os személyi jövedelemadót és a 10%-os nyugdíjjárulékot is.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Mi a teendő, ha lejárt a munkanélküli segély folyósítási időszaka?

A munkanélküli segély utalás 90 napon keresztül elérhető juttatás a regisztrált álláskeresők számára. Amennyiben a megadott támogatott időszakban nem sikerül új munkahelyet találnunk, a munkanélküli segély megszűnik, helyette már csak olyan szociális segélyek igényelhetőek, mint a települési támogatás vagy az aktívkorúak ellátása. A munkanélküli segély folyósítási ideje alatt a jogosultnak jár az ingyenes egészségügyi ellátás, ám a munkanélküli segély után már fizetünk kell munkanélküli személyként a TB-járulékot.

Munkanélküli segély igénylés 2024

Nézzük, mi mindenre van szükségünk a munkanélküli segély igénylése kapcsán! Amennyiben megfeleltünk a fentiekben részletezett munkanélküli segély előírásoknak, a következőképpen folyamodhatunk hivatalosan a munkanélküli segély utalás juttatásáért:

  • A munkanélküli segély igénylés első lépése, hogy be kell kerülnünk a regisztrált munkakeresők állományába. A munkanélküli státuszbesorolásról a döntés 8 nap alatt születik meg (a pozitív elbíráláshoz szükséges a korábbi hivatalos munkaviszony és a TB-jogviszony!).
  • A munkanélküli segély igénylés következő lépése, hogy bejelentkezünk az állami munkanélküli nyilvántartásba (intézhetjük az illetékes területi vagy vármegyei kormányhivatal foglalkoztatási osztályán, illetve online is, Ügyfélkapun keresztül).
  • A munkanélküli segély ügyintézés során kitöltjük a munkanélküli segély kapcsolattartási nyilatkozatot is.

Mi kell a munkanélküli segély igényléséhez?

A munkanélküli segély igénylés során a következő dokumentumokat kell tudnunk hiánytalanul felmutatni:

  • igazolólap az álláskeresési járadék megállapításához;
  • személyi okmányok (személyi igazolvány, lakcímkártya, adókártya, TAJ-kártya, TB-kiskönyv vagy OEP igazolvány);
  • a legutolsó munkahelyről származó felmondási papírok - munkáltatói igazolás a munkaviszony megszűnéséről;
  • a korábbi foglalkoztatásokat igazoló dokumentumok (lehet több, különböző munkahelyről is);
  • jövedelemigazolás egészségbiztosítási ellátás megállapításához;
  • munkáltatói igazolás a társadalombiztosítási kötelezettségek levonásáról és befizetéséről;
  • egyszerűsített munkaszerződés, amennyiben szükséges;
  • vállalkozók esetében a vállalkozói tevékenység megszűnését igazoló dokumentum és tartozásmentességi igazolás;
  • egyéni és társas vállalkozók esetében NAV igazolás a munkaerőpiaci járulék alapjáról és a járulék befizetéséről, megjelölve a járulékfizetési kötelezettség alól mentes időszakokat.

Munkanélküli segély utalás 2024: mikor jön a munkanélküli segély összege?

A munkanélküli segély utalás ideje 90 napon keresztül érhető el a jogosultak számára – ez idő alatt a munkanélküli segély összege havi rendszerességű segély formájában érkezik, mindig a hó első napjaiban – a munkanélküli segély utalás és a munkanélküli segély jóváírás között 1 munkanap telhet el. A munkanélküli segély 2024 évében a következő napokon várható:

  • munkanélküli segély 2024 január: 2023.02.01. (csütörtök)
  • munkanélküli segély 2024 február: 2024.03.01. (péntek)
  • munkanélküli segély 2024 március: 2024.04.01. (hétfő)
  • munkanélküli segély 2024 április: 2024.05.02. (csütörtök)
  • munkanélküli segély 2024 május: 2024.06.03. (hétfő)
  • munkanélküli segély 2024 június: 2024.07.01. (hétfő)
  • munkanélküli segély 2024 július: 2024.08.01. (csütörtök)
  • munkanélküli segély 2024 augusztus: 2024.09.02. (hétfő)
  • munkanélküli segély 2024 szeptember: 2024.10.01. (kedd)
  • munkanélküli segély 2024 október: 2024.11.04. (hétfő)
  • munkanélküli segély 2024 november: 2024.12.02. (hétfő)
  • munkanélküli segély 2024 december: 2025.01.02. (csütörtök)

Címkék:
hrcentrum, munkanélküli, segély, kalkulátor, utalás, munkanélküliség,