Óriási túlóraper indul Magyarországon: milliókat követelnek az államtól ezek a dolgozók

Pénzcentrum2024. január 27. 11:03

A tűzoltók többsége ma heti 48 órát dolgozik, holott Magyarországon a maximális társadalombiztosítási bejelentési idő heti 40 órának felel meg. A plusz 8 óra viszont nem számít túlórának, azt csak efölötti munkaidő után kapnak. A szakszervezet perre megy, fejenként kb. 5 millió forintot követelnek a dolgozóknak.

A tűzoltó-szakszervezet számításai szerint összesen havi 228 órát dolgoznak a kollégák, ezért átlagosan havi bruttó 456 ezer forintot kapnak 614 ezer forint helyett. Évekig tartó pereskedésre készülnek az általuk diszkriminatívnak tartott munkaidő-beosztásuk miatt. A 24.hu szerint ügy lényege, hogy a tűzoltók többsége ma heti 48 órát dolgozik, holott Magyarországon a maximális társadalombiztosítási bejelentési idő heti 40 órának felel meg - a túlóráikat is csak heti 48 óra munka felett fizetik ki.

Ez a nyolc óra különbözet sehol nem jelenik meg: sem túlórában, sem egyéb más kedvezmény formájában

- fogalmazott Salamon Lajos, a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetének elnöke, aki szerint a tűzoltók lényegesen több munkáért kevesebb kompenzációban részesülnek, mint a hasonló bérekre bejelentett, normál hivatali időben dolgozó munkavállalók. Átlagosan személyenként 5 millió forintos kárigényről lehet szó az elmúlt három évre vetítve, ezért mennek bíróságra.

A Belügyminisztérium szerint a vitatott heti 8 óra nem túlszolgálat, a szakszervezet által indított perről "tudomásuk van", és a szolgálati panaszokat is azok rendje szerint bírálják el - azt ugyanakkor nem tervezik, hogy változtatnak a rendszeren. A vitatott szolgálatszervezési kérdések vizsgálatára egy munkacsoport alakult, a szakszervezet képviselőinek bevonásával vizsgálták az ügyet.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Felmérést készít a Pénzcentrum!

Címlapkép: Mónus Márton, MTI/MTVA

Címkék:
hrcentrum, per, tűzoltók, szakszervezet, túlóra, tűzoltó, belügyminisztérium, tűzoltóság, túlórapénz,