Szülők, figyelem: változhatnak a gyerekek után járó pótszabadság szabályai, erről mindenki tudjon!

Pénzcentrum2023. november 28. 14:28

A parlament előtt vannak azok a részletszabályok, amelyek szerint a jövőben a gyermekek után járó pótszabadságról a munkavállaló, vagyis mindkét szülő dönthet. A javaslat január 1-től léphet hatályba.

Logikus, hogy a gyermekek után járó pótszabadságról ne a munkáltató, hanem a munkavállaló rendelkezhessen – jelentette ki Czomba Sándor, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára az M1 aktuális csatornán. Hozzátette, a 16 évnél fiatalabb gyermek után két-, kettő gyermek után négy-, a kettőnél több gyermek után pedig hétnapnyi pótszabadság jár jelenleg.

A Munkástanácsok Országos Szövetségének javaslatára ugyanakkor a parlament előtt vannak azok a részletszabályok, amelyek szerint a jövőben a gyermekek után járó pótszabadságról a munkavállaló, vagyis mindkét szülő dönthet. A javaslat – ha megszavazzák – január 1-től léphet hatályba.

Czomba Sándor a műsorban arról is beszélt, hogy a gyermekek után járó pótszabadság jelenleg több mint 1,5 millió embert érint Magyarországon. 

Címkék:
gyermek, munkavállaló, gazdaság, parlament, szülő, január, pótszabadság, javaslat, törvénymódosítás,