A tiltás ellenére is épülnek a munkásszállók: van, ahová már be is költöztek a fülöp-szigetekiek

Pénzcentrum2023. november 6. 08:44

Befektetők építettek munkásszállást Győrben, holott korábban ezt részben nem engedélyezte a kormányhivatal. Egy családi házat bővítettek volna ki erre a célra, de a városrészben nem létesíthető szálláshely-szolgáltatás, így a hozzáépítést elkaszálták. Viszont az eredeti házba már be is költöztek a Fülöp-szigeteki vendégmunkások.

Befektetők építettek munkásszállást Győr északi negyedében, Bácsán, holott korábban ezt részben nem engedélyezte a kormányhivatal - írta a Telex. A helyiek már nyáron tiltakoztak az ellen, hogy az egykori családi házból külföldi dolgozók szállása legyen, ekkor volt a hatósági szemle is. A kormányhivatal arra hivatkozva kaszálta el az épület bővítését, mert a győri építési szabályzat szerint az ingatlan „falusias lakóövezetben fekszik, ott pedig szálláshely szolgáltató épület nem helyezhető el”.

Az augusztusi ítélet után az építkezés nem állt le az ingatlanon - hiszen a hatóságok csak a bővítést nem engedélyezték. Ugyanakkor annak csak és kizárólag családi ház lehetne a végeredménye, ám a lap szerint nyilvánvalóan nem ez a cél. A helyiek már júliusban mutattak egy sms-váltást, amelyben szerepelt, hogy egy munkaerő-közvetítő cég igényeire alapozva építik át a bácsai házat, elvileg a Fülöp-szigetekről érkező vendégmunkásoknak. Ha az eredeti tervek valósultak volna meg, akkor akár ötvenen is elfértek volna ott, de így is lehet 20-25 új lakóra számítani.

Immár a vendégmunkások is beköltöztek, a városrész önkormányzati képviselője, Bárány István megerősítette, hogy a közelmúltban 8-10, Fülöp-szigetekről érkezett munkás költözött be a házba, amely ugyan még nincs készen, de az idegenrendészeti ellenőrzés megállapította, hogy a tizenkét, kétágyas szoba lakható. Egyébként a külföldiekre a helyiek szerint nincs panasz, reggel elviszi őket a busz dolgozni, délután hazaérkeznek, egyébként a házban tartózkodnak, főznek maguknak, nem hangoskodnak.

Címkék:
hrcentrum, kormányhivatal, vendégmunkás, tiltás, munkásszálló, épület, befektetők, munkásszállás, vendégmunkások,