Gyanús álláshirdetések: romákat toboroztak Pakson adatgyűjtés gyanánt

Népszava2023. október 24. 09:41

Felmerül a gyanú, hogy a Paks2 beruházásra szóló fiktív állásajánlatok hátterében valójában tiltott adatgyűjtés áll- írja a Népszava. A ORÖ megbízott elnöke, Lakatos Oszkár és Lőcsei Lajos, a Momentum parlamenti képviselője az ügyben az igazságszolgáltatáshoz fordult.

A Facebookon jelent meg a videó (azóta már részben törölt), hogy a paksi atomerőműhöz. A felhívás szerint jövő nyár elejéig mintegy 2300 emberre lesz szükség Pakson, idén első körben „több mint 500 segédmunkást” tudnak munkába állítani. A munka minden hétköznap reggel 7 órától délután 5-ig tart, és 1700 forintos órabért ajánlottak, valamint hosszú távú, négy-öt évre szóló munkaszerződést, a jelentkezés egy általuk megadott megadott e-mail címre történik, erre kell elküldeni a lakcímkártyájuk, személyi igazolványuk, adó- és tb-kártyájuk másolatát. Volt, aki a Belügyminisztériumra hivatkozva szállást és ellátást is ígért.

Amellett, hogy sokan meglepődéssel fogadták, hogy az atomerőműnél munkaerőhiány van, a helyzetet tovább árnyalta, hogy sokan azt sejtik a felhívások mögött, hogy romákat toboroznak, amelynek hátterében valójában tiltott adatgyűjtés áll. Az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) több képviselője is gyanút fogott, ugyanis a toborzók között olyan személy is feltűnt, akinek előélete nem nevezhető makulátlannak. Az, hogy az állásajánlat körül – enyhén fogalmazva – nincs minden rendben, megerősítést nyert. Helyi roma vezetők, vállalkozók és ORÖ-s politikusok a közelmúltban megbeszélést tartottak Szekszárdon, amelyen részt vett Süli János, a paksi választókerület kormánypárti (KDNP-s) parlamenti képviselője, és megerősítette, hogy jelenleg az atomerőműnél egy 5 méter mély munkagödörből hordják ki a földet, amelyhez plusz munkaerőre nincsen szükség.

Címkék:
hrcentrum, álláskeresés, kdnp, roma, adatgyűjtés, gyanú, paks2,