Bemondta az államtitkár: már novemberben eldőlhet, mennyivel emelkedik a minimálbér 2024-ben

Pénzcentrum2023. október 12. 18:27

Jól állnak a jövő évi bértárgyalások a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumán (VKF), korábban nem igen volt arra példa, hogy október közepén azt lehessen mondani, hogy november második felében nagyvalószínűséggel alá lehet majd írni a megállapodást – számolt be az MTI Czomba Sándor, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára hivatkozva.

Czomba Sándor arról számolt be, hogy meglátása szerint jól állnak a bértárgyalások a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumán. Az álélamtitkár fontosnak nevezte, hogy a piac szereplői minél hamarabb megismerjék, hogy mi várható a következő évben. Így fel tudnak arra készülni.

Czomba Sándor ismertette, hogy az egyeztető fórumon a jövő évi minimálbérre és garantált bérminimumra 10-15 százalék közötti növekedést prognosztizáltak. A nagyobb növekedés a minimálbért érintené, jövőre - 6 százalékos inflációval számolva - egyértelműen pozitív reálkereset várható - tette hozzá.

Az államtitkár azt is elmondta, hogy a kormány hamarosan dönteni fog a munkaadói és munkavállalói javaslatról, miszerint a munkaadók az idén egyszeri alkalommal kifizethessenek adó- és járulékmentesen maximum 100 ezer forintot a munkavállalóknak.

Címkék:
kormány, október, gazdaság, kormányhivatal, jövő, bértárgyalás, vkf, szakértő, bértárgyalások,