Mi az irreleváns jelentése, avagy mit jelent az, ha valami nem releváns?

Pénzcentrum2023. október 8. 14:30

Legyen szó akár egy hivatalos, munkahelyi e-mailről, akár egy hétköznapi, baráti csevejről, mindannyian észrevehettük, hogy a 21. századi magyar nyelv dúskál az olyan idegen szavakban, amelyeket első hallásra gyakran nehéz értelmezni. Ilyen kifejezések például a „releváns” és az „irreleváns” szópáros, amelyekkel egyre gyakrabban találkozhatunk. Nézzük, mi a releváns és az irreleváns jelentése!

Cikkünkben eláruljuk, mit jelent az, hogy valami „irreleváns” a téma szempontjából, avagy nem hordoz releváns információt a beszélgetés tárgyával kapcsolatban. Amellett, hogy megtudhatod, mi a releváns irreleváns jelentése, azt is eláruljuk, hogy mi a relevancia, honnan származik ez a szó és milyen esetekben használható tagadó szópárja, az irrelevancia.

Mi a relevancia? Mi a releváns jelentése?

A relevancia egy latin eredetű kifejezés, jelentése: jelentőség, fontosság, jelentékenység, leginkább a tárgyhoz tartozó, témába vágó dolgok jelzőjeként használjuk. Releváns jelzővel illethetünk minden olyan dolgot, ami az adott szövegkörnyezet szempontjából fontos, lényeges, ahhoz kapcsolódó, a kontextusba illeszthető információt tartalmaz. A releváns szó tagadó formája az irreleváns – nézzük, mi az irreleváns szó jelentése!

Mi az irreleváns jelentése?

A „relevancia” párja az „irrelevancia”, ami gyakorlatilag a témába vágó, fontos, lényeges dolog ellentétjére vonatkozik. Irreleváns (vagy simán csak „nem releváns”) jelzővel illethetünk minden olyan információt, ami az adott téma tárgya szempontjából nem lényeges, nem kötődik a témához, nem idevágó, lényegtelen, jelentéktelen.

Példa: miben különbözik a releváns irreleváns jelentése?

Egy üzleti terv megvalósítása során (pl. egy új kávéház létesítése) releváns felvetésnek bizonyul egy költségvetési probléma kérdése (hogyan alakul a költségvetési terv, mennyi hitelre van szükség), ellenben irreleváns, a döntéseket nem befolyásoló tény lehet az, hogy milyen termékeket kínálnak a későbbiekben (pl. a kivitelezés szempontjából irreleváns, hogy milyen sütemények lesznek az étlapon).

Címkék:
hrcentrum, jelentés, kommunikáció, nyelv, információ, beszélgetés,